‘Alle instanties adviseerden al positief’: moslimgemeenschap over advies van stad voor erkenning
"Onze gemeenschap werkt al jarenlang op een open en constructieve manier samen met tientallen middenveldorganisaties en de lokale overheden om het samenleven in Kortrijk te bevorderen", zegt Yassin El Atar van Atakwa.
"We zijn erin geslaagd om een motor van verbinding te zijn tussen Kortrijkzanen en gemeenschappen in onze stad ondanks het feit dat we op volledig vrijwillige engagementen draaien. Voor ons is de erkenningsprocedure een logisch gevolg van ons engagement voor de Kortrijkse samenleving en we doen het eigenlijk niet zozeer omwille van de subsidies maar omdat we ons formeel willen inschakelen in het samenlevingsweefsel."
"Geen buitenlandse financiering"
De Vlaamse overheid kon Atakwa eigenlijk al vorig jaar erkennen, maar een procedure voor het grondwettelijk hof en het gesleutel aan het decreet staken daar een stokje voor.
Woordvoerder Yassin El Atar: "Het is belangrijk om te benadrukken dat wij geen buitenlandse financiering ontvangen en dat we dus al voldeden aan de strengere eisen van het oorspronkelijke decreet. Ook kregen we in de erkenningsprocedure die we al in 2023 hebben doorlopen adviezen van onder meer de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst, het OCAD, de federale politie, de anti-witwascel en dat was allemaal unaniem positief. We kijken dus vol vertrouwen uit naar een positieve beslissing."