Nieuws

Al 5.000 Kort­rijk­za­nen zoch­ten hulp van renovatiebegeleider

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Al 5.000 mensen hebben zich laten bijstaan door een renovatiebegeleider via de stad Kortrijk. Met die renovatiebegeleiding wil Kortrijk zoveel mogelijk mensen bereiken, om het aantal renovaties zo hoog mogelijk te krijgen.

De Vlaamse overheid wil dat alle huizen tegen 2050 energiezuinig zijn. Maar Kortrijk heeft daar nog een weg af te leggen: meer dan 57 procent van de huizen is ouder dan vijftig jaar.  De stad wil daarom een versnelling hoger schakelen en zet daarom renovatiebegeleiders in.

De stad heeft een team van vijf renovatiebegeleiders. Die geven gratis advies aan wie zelf wil gaan renoveren. De stad gaat daarvoor elk jaar op zoek naar duizend gezinnen die willen deelnemen.

Behalve de renovatiebegeleiders heeft de stad ook 800.000 euro budget voor renovatiepremies.

"We realiseren ruim op tijd onze beleidsdoelstelling om 5.000 woningen naar een energetische renovatie te leiden. De teller staat eind deze legislatuur wellicht op 6.000 begeleidingen."

Wout Maddens, Schepen van Wonen

Vorig jaar was een kwart van de 'klanten' van renovatiebegeleiders niet nieuw: ze kwamen terug voor een nieuwe fase van hun verbouwing.

De gratis begeleiding van de stad vertaalt zich ook in cijfers. Nergens is het bedrag aan uitbetaalde Vlaamse renovatiepremies per inwoner zo hoog als in Kortrijk.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse