Stadswandeling met Focus en WTV in Veurne

Gisterennamiddag organiseerden we samen met Westtoer onze tweede knooppuntenwandeling in Veurne. Uit alle inschrijvingen waren 30 personen geselecteerd voor een VIP-wandeling van ruim 4 km. Daarbij gaf gids Brigitte deskundige uitleg over de historiek, weetjes en bezienswaardigheden. De aanwezigen werden tijdens de wandeling getrakteerd met hapjes, een drankje en documentatie met nog meer uit-tips in West-Vlaanderen. Met dit verslag nemen we je graag nog even mee langs de verschillende bezienswaardigheden.

Sint-Walburgapark

De wandeling ging van start in het Sint-Walburgapark. Hier is de stad Veurne ontstaan op het einde van de 9de eeuw met een vluchtburcht. Die moest bewoners beschermen tegen invallen van de Noormannen. Sinds de late 19de eeuw is dit een stadspark met een oase van rust vlakbij het drukke centrum. We ontmoetten er meteen standbeelden van 2 bekende inwoners: zanger Will Tura en schilder Paul Delvaux. Er is ook een muziekkiosk.

Veurne heeft 2 kerken vlakbij elkaar. De Sint-Walburgakerk was ontstaan als grafelijke burgkapel voor kanunniken en de Sint-Niklaaskerk voor de parochianen. In de 14de eeuw is gestart met de bouw van een imposante toren voor de Sint-Walburgakerk. Maar wegens geldgebrek is de bouw stilgevallen en nooit meer hervat. Dit wordt nu de Citerne genoemd. De Sint-Niklaaskerk heeft wel een zware Westertoren van 48 meter hoog. Deze dateert uit de 13de eeuw. De toren had oorspronkelijk een stenen spits. Maar bij renovatiewerken eind 19de eeuw moest deze afgebroken worden en werd die niet meer opnieuw gebouwd. Bovenop de toren geniet je van een adembenemend zicht over de streek.

Deathride vanaf Sint-Niklaastoren

Zondagnamiddag 16 juni konden waaghalzen van de Sint-Niklaastoren glijden langs een deathride over de Grote Markt in Veurne.

Deathride Veurne

Historische gebouwen in Zwarte Nonnenstraat

In de Zwarte Nonnenstraat vinden we heel wat beschermde historische woningen. Op de hoek is de pastorie van de Sint-Walburgakerk. Even verderop in de straat passeren we het klooster van de Zwarte Zusters. Het werd opgericht begin 16de eeuw om zieken te verzorgen. Het huidige gebouw werd in 1921 opgetrokken na de verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2018 waren er plannen van de privé eigenaar om er een hotel in te richten. Maar die plannen stootten op bezwaren en een weigering van de vergunning. Sindsdien staat het leeg en wordt het niet meer onderhouden. Nog iets verder zien we de woning van de bekende schilder Paul Devaux. Hij woonde er van 1969 tot zijn overlijden in 1994.

Vestingen

Oorspronkelijk had Veurne middeleeuwse vestingen met muren en grachten zoals in Ieper. Maar daarvan zijn geen restanten meer overgebleven. Die muren werden afgebroken om de stad te kunnen uitbreiden. De stenen werden gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen.

In de 17de eeuw kwam Veurne in handen van de Fransen en maakte het deel uit van een verdedigingslinie voor de grens van Frankrijk. Er werd een versterking gebouwd naar model van de Franse vestingbouwer Vauban met structuren van bastions, grachten en schansen. Daarvan is niets meer overgebleven omdat die vestingen door de Oostenrijkers afgebroken werden. Maar het huidige Vaubanpark doet er wel aan herinneringen met heuvels, waterpartijen en grachten. Opvallend vanuit de lucht is de stervormige structuur van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort ten zuiden van Veurne die deel uitmaakte van de Vaubanvestingen.


Streekproducten

Ook Veurne heeft een aantal streekproducten. In het Vaubanpark werden we getrakteerd met een stukje van de typische Veurnse meringuetaart. Deze is in 1913 ontstaan bij bakker Emiel Dehollander uit een taart die eigenlijk mislukt was. De taart kan zelfs ingevroren worden zonder smaakverlies! Zijn zoon Daniël werd ook bakker en heeft voor de Tweede Wereldoorlog een ander typisch streekproduct ontwikkeld: flinterdunne amandelkoekjes: 'de Veurnse Kletskoppen'. In 1990 werd het recept verkocht aan de firma Destrooper die deze koekjes nog steeds bereidt.

Kanaalverbindingen

Opvallend in Veurne zijn de kanaalverbindingen met naburige steden. Er is het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en de Lovaart. Die kanalen waren vroeger belangrijke transportkanalen. Langs het kanaal vinden we ook nog één overgebleven noodwoning van de periode na de Eerste Wereldoorlog. Met het spoorwegstation en de nabijheid van de autosnelweg E40 is Veurne vandaag goed bereikbaar. Samen met de rustige ligging vlakbij de kust is het hier aantrekkelijk om te wonen.

Suikersite

Om de vraag naar extra woongelegenheid te beantwoorden werd een woonproject voltooid op de site van de leegstaande suikerfabriek, vlakbij het historisch centrum. Het is een domein van 49 hectare. WVI realiseerde een groots bouwproject met natuurgebied, bedrijventerrein en woongelegenheden. Voor de verwarming van de appartementen is er een innovatief warmtenet gebouwd met de restwarmte van het nabijgelegen bedrijventerrein.

Volgende wandelzondag

Dentergem

Wandel met ons mee in Dentergem en Tielt

Samen met Westtoer organiseren we opnieuw enkele 'Zalige 'fiets- of wandelzondagen'. Onze derde wandeling plannen we op zondag 23 juni 2024, dan maken we een wandeling in Dentergem en Tielt.

Dentergem

Breng zeker ook een bezoekje aan Veurne of ontdek andere mooie fiets- en wandelroutes in West-Vlaanderen.