Sport
 | update 

Griek­se sup­por­ters pal­men Brug­se bin­nen­stad in voor match tegen Club, poli­tie con­tro­leert op ver­bo­den materiaal

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge stijgt de spanning voor de voetbalmatch van Club tegen het Griekse PAOK Saloniki, vanavond op Jan Breydel. De Griekse supporters zijn al sinds vanmiddag op post in de binnenstad, vooral rond de Markt. Veel PAOK-fans hebben geen ticket kunnen scoren en dat zorgt voor wat frustratie. De sfeer in de stad is uitgelaten, de politie houdt alles in de gaten. Vijf mannen zijn al zeker bestuurlijk aangehouden voor het bijhebben van boksbeugels en pyrotechnisch materiaal.

Het uitvak van het Jan Breydelstadion is helemaal uitverkocht met 1500 Griekse fans. PAOK staat ervoor gekend heel fanatieke en vurige supporters te hebben die hun aanwezigheid graag laten zien. In de binnenstad scanderen ze hun clublied.

De stad en politie hadden maatregelen getroffen en er is een verhoogde waakzaamheid. Maar voorlopig laat de politie gewoon begaan. "De sfeer zit goed. Ze maken lawaai met wat bommetjes, maar daar staan ze voor bekend. Hier en daar zijn er wat vuurwerkstaven, maar niet meer dan bij andere voetbalsupporters", zegt Carlo Smits van de politie.

Club Brugge
Sport

Voorzorgsmaatregelen voor Club Brugge-PAOK door verhoogd risico op rellen

Boksbeugels

Alleen is niet iedereen naar Brugge gekomen voor het sportieve onderdeel. De politie van Brugge controleert alle invalswegen.

Zo heeft ze een auto onderschept met vijf Griekse supporters. "Ze hadden pyrotechnisch materiaal bij. Dat is verboden. Ze hadden ook boksbeugels bij, wat erop wijst dat ze andere bedoeling hadden dan de match bijwonen."

De mannen zijn bestuurlijk aangehouden. Ook vijf andere mannen zijn aangehouden tot na de match, omdat ze valse tickets op zak hadden.

"We hopen tickets te vinden buiten het stadion, maar we komen ook voor de sfeer en het bier."

Ilias, PAOK-supporter

Naar schatting zo’n 2300 PAOK-fans zijn naar Brugge afgezakt, maar er zijn maar 1500 tickets. Zowat een op de drie supporters heeft geen geldig ticket op zak, ook Dimitri en Ilias niet.

"Er zijn wel nog vrije plaatsen in het stadion. Tickets die niet verkocht zijn", beweert de Griekse fan. "Ongelofelijk is dat. Die zouden ze nog moeten verkopen."

Glasverbod

De stad had handelaars ook opgeroepen om hun winkel te sluiten als ze een grote massa supporters zagen. Maar voorlopig zijn alle winkels gewoon open.

Vanaf zes uur gaan de supporters richting ’t Zand vanwaar shuttlebussen naar het stadion rijden. "We gaan ervan uit dat ze een soort fanwalk zullen doen en gaan dat begeleiden", klinkt het bij de politie.

In de Brugse binnenstad en op de Platse in Sint-Andries geldt een glasverbod. Makkelijk krijgt blauwzwart het vanavond niet, in hun eerste Europese kwartfinale sinds negen jaar. De terugmatch in Griekenland is volgende week donderdag.

Redactie