Sport

Dra­ma: Van Aert en Stuy­ven moe­ten kruis maken over voor­jaar na sleu­tel­been­breuk, pelo­ton rea­geert na zwa­re valpartij

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de afdaling van de Kanarieberg sloeg het noodlot tijdens Dwars door Vlaanderen voor een aantal renners bijzonder hard toe. Vooral Jasper Stuyven en Wout Van Aert lijken de grootste slachtoffers. Zij werden naar het ziekenhuis van Ronse gebracht.

Volgens organisator Pavel Desmet is de oorzaak van de val een lekke band bij Van Aert. Er zijn ook vraagtekens geplaatst bij de brede, snelle weg in de aanloop naar de Kanarieberg. Wout Van Aert lijkt zwaar gehavend te zijn. Hij zou onder meer een sleutelbeenbreuk hebben opgelopen.

Winnaar en ploeggenoot van Van Aert, Matteo Jorgenson zag de val gebeuren. “Het was echt een lelijke val. Ik zag alles gebeuren. Ik wist meteen dat Wout uit de wedstrijd was. We gingen zo snel... ”

Matteo Jorgensen
Sport

Matteo Jorgenson wint Dwars door Vlaanderen die door zware valpartij ontsierd wordt

“Voor veel ploegen een drama”

Ook de winnaar van Gent-Wevelgem Mads Pedersen raakte betrokken bij de valpartij, al leek de schade bij hem mee te vallen. De voormalig wereldkampioen kon z’n wedstrijd verderzetten en reed hem ook uit. Z’n ploeggenoot Jasper Stuyven is er erger aan toe.

“Het is niet gemakkelijk daar naar beneden rijden. Ze rijden er zeker tachtig per uur. En aan tachtig per uur stop je niet meteen.”

Luc Meersman, ploegleider Lidl-Trek

“Ik hoor dat zijn sleutelbeen gebroken is en hij moet genaaid zijn op zijn rug. Dat moet redelijke schade zijn. Ik denk dat het voor veel ploegen een drama is. Jasper ligt in het ziekenhuis. Van Alex Kirsch denken ze dat zijn hand gebroken is. Ik heb net Mads gezien en die lijkt oké”, zegt ploegleider Luc Meersman.

“Wonden likken voor zondag”

Een andere ploeggenoot van Stuyven, Izegemnaar Tim Declercq, zag de valpartij niet gebeuren, maar zag de renners wel op het asfalt liggen. “Vallen drie of vier dagen voor de Ronde, daar is nog nooit iemand beter van geworden. Het zal wonden likken zijn en hopelijk raakt iedereen hersteld voor zondag.”

Bart Coopman
Celien Tanghe