Sport

Mat­teo Jor­gen­son wint Dwars door Vlaan­de­ren die door zwa­re val­par­tij ont­sierd wordt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Matteo Jorgenson heeft de 78ste editie van Dwars door Vlaanderen geworden. Een mooie overwinning voor de 25-jarige Amerikaan, al zal deze editie vooral de geschiedenisboeken ingaan als die waarin een pak topfavorieten zwaar ten val gekomen zijn in de afdaling van de Kanarieberg

Tot op 68 kilometer van de streep leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Topfavorieten als Wout Van Aert, Mads Pedersen en Biniam Girmay zitten goed vooraan en rijden in een kleine groep de Kanarieberg af. En daar gaat het gruwelijk mis.

Aan een hoge snelheid gaat Van Aert onderuit en neemt in z’n val negen renners mee. Met Jasper Stuyven (Lidl-Trek), de Deen Mads Pedersen (Lidl-Trek) en de Eritreeër Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) zijn nog enkele grote namen betrokken. Vooral Stuyven en Van Aert lijken de grootste slachtoffers te zijn. Stuyven grijpt naar het sleutelbeen, Van Aert zit snikkend met een gescheurd shirt en een zwaar geschaafde rug op het asfalt.

Visma Lease a Bike

© Belga

Ladeuze zorgt voor samensmelting

De koers staat intussen niet stil. Een groepje met Joshua Tarling, Benoot, Jorgenson, Kung, Valgren en Bettiol rijdt weg en gaat op zoek naar de kopgroep. Bovenop de Ladeuze krijgen we de uiteindelijke samensmelting met de vroege vluchters.

Abrahamsen

Jonas Abrahamsen © Belga

Kopgroep bestookt elkaar

Op de Huisepontweg voert Kung de forcing. Jorgenson, Bettiol, De Bondt, Abrahamsen en ook Benoot en Tarling sluiten aan. Daarmee blijven er nog zeven renners over aan de kop van de koers. Vanaf dan blijven de koplopers elkaar bestoken. Op Nokereberg waagt Bettiol z’n kans, maar hij bekoopt z’n inspanning iets later met krampen. Ook Jorgenson probeert weg te raken, maar dat liet Kung niet gebeuren. Op de achterkant van Nokereberg is het dan weer Benoot die aanzet. Enkel voormalig Belgisch kampioen Dries De Bondt kan volgen, maar opnieuw brengt Kung iedereen terug.

Stefan Kung

Stefan Kung © Belga

Jorgenson met goeie versnelling

Op zeven kilometer demarreert Jorgenson opnieuw en dat lijkt de beslissende versnelling te zijn. Kung twijfelt, Benoot stoot af. De vogel is gaan vliegen, Jorgenson pakt na Parijs-Nice nu Dwars door Vlaanderen. Abrahamsen is tweede, Kung derde.

Belgaimage 89936806
Belgaimage 89937182
Belgaimage 89936639
Belgaimage 89936627
Belgaimage 89929388
© Belga
Bart Coopman
Celien Tanghe