Sport

BC Oos­ten­de trots op drie indi­vi­du­e­le basketbaltrofeeën

Bco 2

Filou Oostende kaapte drie basketbalprijzen weg en daar zijn ze best wel fier op bij de club. Pierre-Antoine Gillet wint de Belgische Speler van het Jaar-trofee, Damien Jefferson is MVP (meest waardevolle speler) en Dario Gjergja is voor de vierde keer Coach van het jaar.

Niemand van Oostende speelt al langer bij de club dan de 33-jarige Pierre-Antoine Gillet. In zijn achtste seizoen bij Oostende laat hij 11 punten en 5,8 rebounds per wedstrijd noteren. Zijn handelsmerk is de catch-and-shoot driepunter. Achter de 6m75-lijn werkt hij de shots af aan 40 procent. "Ik ben heel tevreden, maar ik blijf bescheiden, want er zijn veel Belgische spelers die dit seizoen goed gepresteerd hebben. Maar dat ik nu al voor de derde keer deze trofee win, bewijst wel dat ik standvastig ben."

Twaalf titels op rij

Sinds Dario Gjergja coach werd van Filou Oostende heeft hij telkens de landstitel gewonnen: twaalf op een rij. Nu is het de vierde keer dat hij Coach van het Jaar wordt. Hij had het niet verwacht. Het was dan ook al zes jaar geleden dat hij de trofee van beste coach won. "Er verschijnen nieuwe coaches aan het firmament en ik ben toch al redelijk lang in deze liga, maar ik ben trots. Dit is een erkenning en ik wil alle spelers bedanken, mijn twee assistent-coaches Gaelle Bouzin en Thierry Declercq, de physical coach, de kine en iedereen die verbonden is aan de club."

Gjergja is elke ochtend vroeg aanwezig op de club. Soms blijft hij er twaalf uur aan een stuk. Dat doet hij ondertussen al dertien jaar op rij. Maar er even tussenuit gaan, laat staan een sabbatjaar, daar heeft hij geen nood aan. "Dit is geen job, dit is liefde, dit is mijn passie. Ik zou ook echt niet weten wat ik anders zou moeten doen."

Pierre Antoine Gillet bco
Sport

BC Oostende slokop van basketprijzen: beste coach, Belgisch speler van het jaar en MVP

Basket is zijn leven

Hetzelfde geldt voor de kersverse MVP van de BNXT, Damien Jefferson. Ook voor hem is basketbal altijd al zijn leven geweest. "Toen ik opgroeide in Indiana in de Verenigde Staten had ik altijd een basketbal in mijn handen. Het maakte niet uit waar ik naartoe ging: wandelen in het park of op weg naar het huis van mijn oma. Altijd nam ik mijn basketbal mee."

"Het maakte niet uit waar ik naartoe ging. Altijd nam ik mijn basketbal mee."

Damien Jefferson

In zijn eerste profseizoen in Europa 17 punten per wedstrijd scoren en MVP worden, is voor de 26-jarige Amerikaan een perfect begin van zijn carrière 'overseas'. "Het betekent veel voor mij, MVP worden in mijn eerste seizoen in Europa. Dit is een goede start". Oostende lijkt niet zijn eindstation te zijn. "De EuroLeague? Dat is de tweede beste competitie ter wereld na de NBA. Een paar van de beste basketbalspelers ter wereld spelen daarin. Als de kans zich zou voordoen, dan grijp ik die."

Bco 1

Tweede, op heel grote afstand, in de BNXT MVP-verkiezing is Pierre-Antoine Gillet. "Uiteraard kan het dat Belgen bij de beste spelers horen van de competitie. Jean Salumu werd MVP in 2018. Dat bewijst dat de Belgen er het niveau voor hebben. Elk jaar zijn er meer clubs die vertrouwen geven aan jonge Belgen. Dat is heel belangrijk. Het klopt dat het buitenland altijd lonkt, maar de BNXT League heeft het juiste niveau voor de ontwikkeling van Belgische spelers, die dan later altijd nog hogere ambities kunnen hebben."

Belga
Ben Storme