Wie wordt West-Vlaams Ambassadeur? Dit is de top 10 van de genomineerden
Wie wordt de eerste ambassadeur van West-Vlaanderen? Uit de oorspronkelijke lijst van 25 genomineerden hebben jullie, West-Vlamingen, en de jury de uiteindelijke top tien gekozen. Die stellen we vandaag aan jullie voor. De jury onder leiding van Michel D'Hooghe zal uit die tien toppers de winnaar kiezen.
In samenwerking met Radio 2, Krant Van West-Vlaanderen en het provinciebestuur verkiezen we op 28 november de allereerste West-Vlaamse ambassadeur. Dat is iemand die het voorbije jaar een straffe prestatie neerzette én terzelfder tijd West-Vlaanderen ademt en uitdraagt. Een man of vrouw die ons als West-Vlaming vertegenwoordigt. Iemand die trots is op die West-Vlaamse roots én op wie wij trots zijn.
Sandra Bekkari, Wannes Cappelle, Stephanie Coorevits, Niels Destadsbader, Yves Lampaert, Wim Lybaert, Emma Meesseman, Wim Opbrouck, Emma Plasschaert en Xavier Taveirne zouden die titel allemaal kunnen krijgen. Met tien zijn ze nog, maar slechts een krijgt eind deze maand de officiële oorkonde van ambassadeur van West-Vlaanderen.
De jury beraadslaagt binnenkort achter gesloten deuren. "Een ambassadeur moet een rasechte West-Vlaming zijn, met een hart voor deze provincie. Iemand die houdt van onze taal, maar ook van onze eigenheid. Volgens mij zoeken we iemand die buiten West-Vlaanderen een troef is voor onze provincie. Iemand waar West-Vlamingen trots op zijn, maar tegelijkertijd ook iemand die trots is op onze provincie", legt juryvoorzitter Michel D'Hooghe uit.
"West-Vlaanderen is veel meer dan alleen een provincie van harde werkers. West-Vlamingen zijn dynamisch. Wij zijn een provincie vol dynamiek. Volgens mij moet een West-Vlaamse ambassadeur dat uitstralen naar de buitenwereld."
Dit is de top 10
Yves Lampaert: IJzeren Briek
Met een tweede zege in Dwars door Vlaanderen en de titel van Belgisch Kampioen heeft wielrenner Yves Lampaert er een fantastisch seizoen opzitten. In de wielersport toonde hij zich ook een waardevolle ploegspeler toen hij en zijn team Quick-Step Floors ook de wereldtitel in de ploegentijdrit binnenhaalden. Vorige week beloonden zijn collega-renners hem met de Flandrien-trofee in het casino van Oostende. Eerder al bekroonde Krant van West-Vlaanderen hem voor het tweede jaar op rij met de titel IJzeren Briek, de beste wielrenner van West-Vlaanderen. Hij blijft boven alles een speelse volksjongen. Zo deed hij eind augustus zeven ploegmaats een gepersonaliseerde zitmaaier cadeau als bedankje. En na de wereldtitel ploegentijdrit was zijn eerste reactie : "Ik ga mij een stuk in mijn voeten drinken." Daarnaast blijven zijn werklust en enthousiasme tot de verbeelding spreken. Zo steekt hij zijn ambities niet onder stoelen of banken en durft hij zelfs luidop dromen van de Ronde van Vlaanderen. Slaagt de 27-jarige Ingelmunsternaar erin om ook de titel van Ambassadeur van West-Vlaanderen aan zijn indrukwekkend erelijstje van 2018 toe te voegen?
Emma Plasschaert: meisje van de zee
Een echt meisje van de zee. Wat is er West-Vlaamser dan dat? En Emma Plasschaert is er eentje met talent ook. Op haar 25 is ze het nieuwe boegbeeld van het Belgische zeilen.
Deze zomer schreef de Oostendse Emma Plasschaert sportgeschiedenis. Ze kreeg namelijk de eerste Belgische gouden medaille ooit op een WK zeilen. Eerder haalde ze ook brons op het Europees kampioenschap. Haar vader was voorzitter van de lokale zeilclub. Op haar zesde zeilde ze zelf voor het eerst. Een kleine twintig jaar later heeft ze zelfs olympische ambities. Ze werkt, traint als bezeten, tornt op tegen de krachten van natuur. "Ik hou van strijd. Ik vind dat iets episch hebben. Het gevecht met de wind en de hoge golven." Voor haar wedstrijden en trainingen reist ze de wereld rond. "Ik hou van locaties waar een baai omgeven is door bergen." Ze woont ondertussen in Gent, al blijft haar echte thuis Oostende. Bij de huldiging in haar thuisstad brak ze ook een lans voor haar sport en hield ze een pleidooi voor de bouw van een trainingscentrum. Een ambassadeur van haar sport, straks ook van haar provincie?
Xavier Taveirne: slimste mens
Na een seizoen lang De Zevende Dag te hebben gepresenteerd, keerde Xavier Taveirne terug naar zijn vertrouwd ochtendblok bij Radio 1. Hij maakte ook zijn debuut als anker van Het Journaal Laat. Voor Canvas presenteerde hij een driedelige documentaire over de eerste generatie mannen die zich durfden outen als homo. De 37-jarige Xavier Taveirne groeide op in Beernem en begon zijn carrière bij Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik bloeide pas open toen ik in Brussel ging wonen." Maar een echte West-Vlaming is toch een beetje honkvast en dus keerde hij terug. "Als ik van de autosnelweg kom en Brugge binnenrijd, voelt dat altijd heel vertrouwd aan." Bruggeling, West-Vlaming, maar als je hem 's ochtends bevlogen het nieuws hoort lezen op de radio, merk je nooit een zweem dialect. Tijdens de uitzendingen van de televisiequiz De slimste mens ter wereld toonde hij zich spontaner, competitiever ook. Toen kwam zijn thuistaal af en toe bovendrijven. Zijn scherp geheugen, maar wellicht ook zijn West-Vlaams doorzettingsvermogen hielpen hem aan de titel Slimste mens ter wereld. Binnenkort volgt een andere BV hem op. Ruilt hij zijn titel in voor de ambassadeurssjerp?
Emma Meesseman: teamspeelster met lengte voorsprong
Sinds 2010 is Emma Meesseman een vaste waarde in de Russische competitie én in het Belgisch nationaal basketbalteam, de BelgianCats. Basket zit haar in de genen, want ook haar moeder schopte het ooit tot Belgische Basketspeelster van het jaar. Emma staat er voor haar team op de cruciale momenten. Begin september scoorde de 25-jarige Ieperse voor de Belgian Cats de laatste en beslissende treffer, waardoor ze zich rechtstreeks plaatsten voor de kwartfinales op hun eerste wereldbeker. De deelname aan het WK in Tenerife was een heuse stunt. Als ploeg scoorde België. Individueel eiste Emma haar plaats op als speelster van wereldklasse. Ze was beste rebounder van het WK en werd opgenomen in het Team van het Toernooi. Emma toont zich boven alles een nuchter West-Vlaams meisje. Geen grote uitspattingen, geen tafelspringer. Hard werken, doordoen en bovenal 'alles voor het team'. Dat is wat haar typeert. "Overdreven uitbundig doen zou vreemd aanvoelen. Ik ben kalm van natuur en introvert", zegt ze daar zelf over. Al kan er misschien toch een feestje af als ze ambassadeur van West-Vlaanderen wordt?
Wim Lybaert: buschauffeur met groene vingers
De 50-jarige Bruggeling was mee betrokken bij de opstart van Focus TV en werkte later bij Woestijnvis mee aan iconische programma's als Meneer Doktoor, Man bijt hond en Nonkel Pater. Maar zijn grote doorbraak als bekend gezicht kwam er toen hij Vlaanderen weer leerde moestuinieren in het programma De moestuin volgens Wim. Daar toonde hij zich al een ideale ambassadeur voor onze provincie, want wat is er West-Vlaamser dan een groentenhof? Maar als echte ambassadeur verlegt Wim zijn grenzen en trekt hij ook de grens over. Dit jaar trok hij voor het Eén-programma De Columbus op reis met een bekende Vlaming in een omgebouwde autobus. Daarbij lieten ze zich leiden door het toeval, waarbij de eindbestemming niet altijd overeenkomt met het vooropgezette doel. De hartverwarmende passages van onder meer Els Pynoo en Hilde Crevits konden de kijker beroeren. Ondertussen zijn de opnames voor een tweede seizoen bezig. "Ik laat mij inspireren door mensen die mijn hart verwarmen", zei hij daarover. Als een echte ambassadeur toont hij zich diplomaat en mensenkenner. Kwaliteiten die ook van pas komen als ambassadeur van West-Vlaanderen?
Stephanie Coorevits: eigenzinnige smaakmaakster
Stephanie is al lang niet meer 'de zus van' ex-Miss België Annelien Coorevits. Toen ze in 2013 voor het eerst op televisie verscheen in het programma De beste hobbykok van Vlaanderen was onmiddellijk duidelijk dat ze meer talenten had dan het culinaire alleen. De 24-jarige kinderpsychologe heeft sinds maart een vaste column in KW Weekend. Wekelijks geeft ze ons met haar nuchtere West-Vlaamse blik een kijkje in haar leven. Openhartig over haar bedenkingen, twijfels, ongenuanceerd in haar opvattingen. Recht door zee. Naar aanleiding van internationale vrouwendag pakte ze op Studio Brussel uit met Girls Talk, een zesdelige reeks over vrouwen en hun beste vriendin. Ze werkt aan een derde boek, een soort handleiding voor singles.
Ze groeide op in Wevelgem en toont zich altijd trots op haar roots. "West-Vlamingen zijn 't beste ras, zonder twijfel. Ik zou zeker in Brussel of Parijs kunnen wonen, zolang ik onze West-Vlaamse mentaliteit kan behouden. Misschien zijn we wat traditioneler, maar ik waardeer onze nuchterheid." Alvast een mooie aanzet voor een bevlogen speech als West-Vlaams ambassadeur?
Niels Destadsbader: skwone podiumspringer
Voor het tweede jaar op rij kon Niels Destadsbader een MIA én de Radio 2 Zomerhit verzilveren. Zijn opvallende passage in het VTM-programma Liefde voor Muziek leverde hem nog meer aandacht op, met vier uitverkochte shows van Niels & Wiels als resultaat. Niels Destadsbader brak door als Ketnet-wrapper en acteur in kinderseries. Ondertussen is hij een echte artistieke duizendpoot: zanger, presentator, acteur. En nog altijd een even goedlachse West-Vlaming. Nooit verloochent hij zijn Deerlijkse roots. Tussen het AN gooit hij af en toe een sappige West-Vlaamse uitdrukking. Met Skwon Meiske schakelde hij een versnelling hoger en leerde hij jong en oud onze taal kennen. In oktober werd hij gehuldigd als ambassadeur van zijn gemeente. "Deerlijk is mijn thuis. Een dorp, maar voor mij een wereldstad." Niels werkt keihard en is veeleisend voor zichzelf. Dat maakt dat hij al op zijn 30ste zijn droom kon waarmaken: twee uitverkochte optredens in het Sportpaleis waar hij zich kroonde tot de nieuwe golden boy van de Vlaamse muziek. Volgend jaar huurt hij het grootste podium van Vlaanderen opnieuw af. Staat hij dan als ambassadeur voor onze provincie op het podium?
Wim Opbrouck: artistieke 'LastPost'
De veelzijdige acteur Wim Opbrouck richtte begin dit jaar een eigen productiehuis op. In Nederland won hij een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Cobain. Bij ons maakt hij kans op de Grote Prijs Jan Wauters. Maar de 49-jarige Bavikhovenaar sprong misschien wel vooral in het oog als curator voor het indrukwekkend slotakkoord van GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma voor WO I van de provincie. Hij toonde hoe kunst een statement kan zijn tegen oorlog. "Ik vind het belangrijk een ode te brengen aan de protestzangers." Op 11 november zette hij die uitspraak nog even kracht bij. IJzig stil was het onder de Menenpoort toen Wim Opbrouck zondag, honderd jaar na het einde van de Grote Oorlog, met zijn accordeon het internationale eerbetoon afsloot. In het Engels én het West-Vlaams. Terwijl België en de rest van de wereld toekeek. Al werd zijn lied wel ondertiteld. Toen hij als Gerrit Callewaert in het sketchprogramma In De Gloria zijn beklag deed over het ondertitelen van West-Vlamingen op televisie ontpopte hij zich tot held in de provincie. Zondag toonde hij zich al een wereldwijde ambassadeur van het West-Vlaams. Wordt hij ook West-Vlaams ambassadeur?
Sandra Bekkari: culinaire gezondheidsgoeroe
Ontspannen, spontaan, op en top West-Vlaams. Ze groeide op in Oostende, maar is nu thuis in Wingene én in vele Vlaamse huiskamers. Sandra Bekkari verwelkomt de VTM-kijkers dagelijks in haar Open Keuken. Met haar kookprogramma wil ze de Vlaming gezond en lekker leren koken. Al 20 jaar is ze actief in de wereld van voeding en gezondheid. Maar haar carrière nam de afgelopen jaren een razende vlucht.
De ranke West-Vlaamse is een merk geworden. In 2016 riep Krant van West-Vlaanderen haar al uit tot West-Vlaming van het jaar toen ze met haar boek Nooit meer diëtende Vlaamse keukens veroverde.
De 46-jarige voedingsdeskundige bracht recent het vijfde boek uit en heeft sinds dit jaar ook een eigen brood dat haar naam draagt. Ze werd ook meter van de federatie van de Voedselbanken waarvoor ze workshops geeft. "Een vrouw die komt zeggen: 'Ik kook elke dag uit uw boeken', dat doet mij nog altijd iets." Ondernemingszin en bescheidenheid. Twee West-Vlaamse top-exportproducten. Kiezen we een culinaire en ondernemende ambassadeur?
Wannes Cappelle: frontman voor ons dialect
Als Vlaanderen de jongste jaren van ons poëtische dialect heeft leren houden, dan is dat grotendeels te danken aan Wannes Cappelle. Defrontman van Het Zesde Metaal is een volbloed-ambassadeur voor onze taal met een repertoire van eigenwijze West-Vlaamse nummers. Het nummer Ploegsteert over wielrenner Frank Vandenbroucke is zelfs Vlaams erfgoed nadat Radio 1-luisteraars het verkozen tot beste Belgische nummer aller tijden.
Wannes Cappelle en de zijnen hebben tot september onophoudelijk getoerd langs tal van culturele centra en festivals. In het najaar doen ze een theatertour met hun jongste cd Calais. In november verschijnt het dubbelalbum Het Beste Metaal, een soort best of.
Ook als acteur verloochent hij zijn roots niet. In 2015 speelde hij Wantje in de serie Bevergem, waar hij aan meegeschreven heeft. Na 16 jaar Antwerpen verhuisde hij vorig jaar terug naar West-Vlaanderen. "Ik wil dat mijn kinderen echt West-Vlaams leren." Opgegroeid in Wevelgem, wonend in Zwevegem, maar even goed gedijend in 't stad. Wat wensen we meer van een West-Vlaamse ambassadeur?