Nieuws
 | update 

West­vlees mag opnieuw var­kens­po­ten- en kop­pen naar Chi­na exporteren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij voedselfabrikant Westvlees in Westrozebeke is vanmorgen opnieuw de eerste lading varkensvlees naar China vertrokken. De export lag zes jaar stil door onder meer de varkenspest. Na intense onderhandelingen tussen ons land en China begin dit jaar, staat het licht weer op groen.

Federaal minister van Landbouw David Clarinval zakt naar Weststrozebeke af om de eerste lading varkenskoppen richting China te zien vertrekken. De heropening van de Chinese markt is ook goed nieuws voor de veehouders. "Dit is een grote overwinning voor onze boeren. De containers die vandaag vertrekken zijn het resultaat van een zeer goede samenwerking tussen de boeren, het FAVV en het politieke niveau", zegt Clarinval.

Omdat China vooral producten importeert die wij als afval zien, zoals varkenskappen, -pootjes of -oren, zal dit ook een gunstige impact hebben op de prijs die landbouwers krijgen voor hun slachtrijpe varkens.

Delicatesse

Tijdens een handelsmissie van premier Alexander De Croo naar China, raakte bekend dat het embargo om Belgische varkens naar China te vervoeren is opgeheven.

Onze varkenskoppen, -poten en -snuiten zijn een delicatesse in China. "In realiteit komt het erop neer dat we vanaf deze week richting 500 ton gaan die extra naar China vertrekt", reageert Manuel Goderis, productmanager bij Westvlees.

2014-11-28 00:00:00 - VarkensAcademie steunt varkenshouders
Nieuws

Belgische varkensboeren mogen opnieuw vlees exporteren naar China

Westvlees

Varkenskoppen zijn een delicatesse in China.

Afrikaanse varkenspest

In september 2018 dook de Afrikaanse Varkenspest (AVP) op in België, in de provincie Luxemburg. De besmetting was enkel vastgesteld bij wilde zwijnen, maar ook dat had een impact op de export. Maar liefst 29 landen, waaronder China, stelden beperkingen in op de import van Belgisch varkensvlees naar hun grondgebied.

Na een jaar was de ziekte uitgeroeid. Eind 2020 verkreeg België opnieuw de ziektevrije status van de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE). Dat betekende dat de embargo’s konden worden opgeheven. Maar nu pas, in 2024, besliste China om het embargo ook effectief op te heffen.

De redactie