Nieuws
 | update 

Bel­gi­sche var­kens­boe­ren mogen opnieuw vlees expor­te­ren naar China

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Belgische varkensboeren mogen opnieuw varkensvlees exporteren naar China. Dat werd officieel beslist tijdens een staatsbezoek van premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib aan China.

In 2020 stopte China de import van Belgisch varkensvlees nadat de Afrikaanse varkenspest uitbrak. Hoewel België z’n ziektevrije status in 2020 had herwonnen, was de export van varkensvlees naar China nog niet opnieuw opgestart. Daarop begonnen federaal minister van Landbouw David Clarinval en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib intensieve onderhandelingen met het Aziatische land. Die onderhandelingen werpen nu hun vruchten af. België mag opnieuw varkensvlees exporteren naar China. Dat werd beslist tijdens het staatsbezoek van deze week. Dankzij dit akkoord krijgt de Belgische economie bovendien een flinke duw in de rug.

"Logische beslissing"

“Ik ben zeer blij met dit akkoord, dat onze hele varkenssector zuurstof geeft. Wij zijn bevrijd van de Afrikaanse varkenspest en hebben onze ziektevrije status voor deze ziekte officieel teruggekregen bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid op 1 oktober 2020. Deze beslissing is dus logisch", legt federaal minister van Landbouw, David Clarinval, uit.

Export van Belgisch varkensvlees naar China:

  • 2015 6.499 ton*
  • 2016 10.198 ton*
  • 2017 5.994 ton*
  • 2018 3.474 ton* 

*karkasgewicht

Celien Tanghe