Nieuws

West-Vla­min­gen wer­ken mee aan shows U2 in unie­ke bol­vor­mi­ge con­cert­zaal in Las Vegas

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Enkele West-Vlamingen werken mee aan een van de meest besproken concerten aller tijden. In Las Vegas in de Verenigde Staten, is de Ierse band U2 gestart aan een reeks concerten in de bolvormige zaal The Sphere. Een indrukwekkende zaal met wel 15.000 m² aan LED-schermen, aan de binnenkant alleen al.

Het grootste bolvormige gebouw ter wereld is concertzaal The Sphere in Las Vegas. 80.000 m² groot, 111 meter hoog, meer dan 50.000 m² aan LED-schermen aan de buitenkant en 15.000 m² LED-schermen in de concertzaal. 

"Ook U2 is lovend over de projecties."

Matisse Desmedt - videoprogrammeur

Elk nummer andere visuals

De Ierse band U2 speelt er in totaal 25 shows, nog tot eind dit jaar. Op elk nummer zijn er continu andere visuals te zien op de schermen. Daar heeft een team van Amerikanen en Belgen dik twee maanden aan gewerkt.

The sphere 1

"Als je twee maanden op iets zit te kijken en geen externe factoren hebt om te weten of het effectief goed is, is de reactie van het publiek en van recensies altijd leuk om te horen", vertelt videoprogrammeur van U2 Matisse Desmedt uit Torhout, maar opgegroeid in Ruddervoorde. "En ook U2 zelf is lovend over de projecties."

Zelf geleerd

In de zaal zitten telkens 18.000 fans, die vooral ook onder de indruk zijn van de visuals op de schermen. Op TikTok circuleren tal van filmpjes. "Soms gebeurt het dat mensen meer naar de schermen zitten te kijken, dan naar de artiesten op het podium. Maar dat is wel leuk om te zien", vertelt Matisse.

385251666 6744512948997291 552910880606537607 n

"Uiteindelijk gaat het om het totaalpakket. U2 is een visuele band, dus die projecties passen daar perfect bij." Matisse heeft alles zelf geleerd, maar ook zijn papa zit in het team. "We kunnen goed samenwerken, het is echt fijn om hem hier ook te hebben."

Ook in België?

Qua capaciteit lijkt The Sphere op het Sportpaleis in Antwerpen, al heeft die zaal geen duizenden vierkante meter aan LED-schermen. Nochtans staat België in de concertwereld bekend op vlak van podiumtechnieken en beeld- en geluidstechnologie.

Er zijn plannen om meerdere zalen als The Sphere te bouwen, in verschillende steden ter wereld. "Toch denk ik niet dat het iets voor ons land. Het zou te grootschalig zijn, denk ik", lacht Matisse.

Ook als je weet dat de bouw jarenlang geduurd heeft en zo'n 2 miljard euro heeft gekost.

Wat is The Sphere?

  • The Sphere at the Venetian Resort
  • Bolvormige concertzaal in Las Vegas, Verenigde Staten
  • Grootste bolvormige gebouw ter wereld
  • 80.000 m² groot
  • 111 m hoog
  • 69.000 m² LED-schermen (54.000 m² buiten, 15.000 m² binnen)
  • Kostprijs: 2 miljard euro
  • Opening op 29 september 2023
  • Bekend om waanzinnige projecties op muziek
  • U2 geeft reeks shows tot eind dit jaar
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere