Nieuws
 | update 

West-Vlaan­de­ren scoort goed op pres­ti­gi­eu­ze Hen­ry van de Vel­de Awards

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

West-Vlaanderen scoort goed op de prestigieuze Henry van de Velde Awards. Dat zijn prijzen voor de beste Belgische ontwerpers . Meubeldesigner Dirk Wynants uit Proven, van het bedrijf Extremis, krijgt de Lifetime AchIevement Award. 

Ook JUUNOO, een bedrijf uit Avelgem dat modulaire wandsystemen maakt, viel in de prijzen. Chris Vandevoorde: "Ik wou altijd als kind een uitvinder worden en nu ben ik een uitvinder die een product op de markt zet waar we wereldwijd aan het opschalen zijn. En we worden er ook nog eens voor erkend."

Gisteren won hij de Ecodesign Award voor het modulaire wandsysteem dat hij met z’n bedrijf JUUNOO ontwerpt. "Het is een jury die kijkt naar alle bedrijven in Vlaanderen die bezig zijn met productontwikkeling, met design. En daaruit kiezen zij zelf. Dus wij hebben zelf niets moeten indienen. En dat maakt mij extra blij omdat dat betekent dat we dus met JUUNOO opgevallen zijn en dat we echt wel degelijk impact aan het creëren zijn."

HVDV Awards prev c Fille Roelants 39
Juntoo
Juntoo2

Lifetime Achievement Award voor Dirk Wynants

Wie de jury ook is opgevallen, is meubeldesigner Dirk Wynants. Al zo’n 30 jaar lang maakt de Kempenaar in Proven meubelen voor buitengebruik en  dat is nu bekroond met de Lifetime Achievement Award. Vooral de torenhoge ambities van de jonge, pas gestarte Dirk, 30 jaar terug, oogsten lof bij de jury. "De manier waarop ik in ieder geval gestart ben, 30 jaar geleden, vanuit het niets, een meubeltje maken in de garage, met onmiddellijk de
ambitie om daar zeer internationaal mee aan de slag te gaan. Wat ook gelukt is, ik had het ook niet verwacht. Maar, het is redelijk gelukt, denk ik. En dat kan als voorbeeld gebruikt worden voor een starter."

"Ik ben gestart vanuit het niets, een meubeltje maken in de garage."

Dirk Wynants
Award
Award2

Nog meer West-Vlaamse winnaars

Naast JUUNOO en Dirk Wynants viel er nog ander West-Vlaams talent in de prijzen. Erik Desombere uit Menen won maar liefst twee awards met z'n project 'Letters op maat': de Gold Award Graphics en de Gold Public Award. 

In de categorie 'Spaces' kaapt de museale opstelling '1302' de zilveren award weg. '1302' is een multimediale belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag. Die kerk, een historische plek die in 1302 uitkeek over het slagveld, draagt het verhaal van de slag als een stille getuige in zich.

Desombere
522380 Whats App Image 2024 01 23 at 22 39 55 db7680 original 1706089035
Celien Tanghe
Ben Storme