Nieuws

Wagen met zwa­re vuur­wa­pens gevon­den aan woning Van Quic­ken­bor­ne: drie men­sen opgepakt

2022-09-24 00:00:00 - Wagen met zware vuurwapens gevonden aan woning Van Quickenborne: drie mensen opgepakt

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) staat onder verhoogde beveiliging nadat aan zijn woning in Kortrijk een wagen met zware vuurwapens en explosief materiaal is aangetroffen. 

In het kader van het onderzoek werden afgelopen nacht drie personen opgepakt in Den Haag en Leidschendam in Nederland. Het Nederlands Openbaar Ministerie meldt dat het om personen gaat van 20, 29 en 48 jaar.

In opdracht van België zijn drie Nederlanders (20, 29 en 48 jaar) aangehouden in Den Haag/Leidschendam.

— Landelijk Parket (@landelijkparket) September 24, 2022

 

Het federaal parket werd in de loop van verleden week op de hoogte gebracht van een mogelijke dreiging, waarna onmiddellijk een onderzoek werd opgestart. Dat is toevertrouwd aan een onderzoeksrechter van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen. "Uit de eerste elementen van dat onderzoek bleek al vlug dat deze dreiging diende ernstig genomen te worden", luidt het.

Verhoogde beveiliging

Het Nationaal Crisiscentrum besliste daarop meteen om Van Quickenborne onder verhoogde beveiliging te plaatsen. Details over die maatregel worden niet bekendgemaakt, maar hij impliceert wel dat de minister de komende dagen niet aan een aantal geplande activiteiten zal kunnen deelnemen.

Het federaal parket bevestigt dat in het onderzoek naar de bedreigingen afgelopen nacht drie personen zijn opgepakt in Nederland. Het vraagt hun overlevering aan België.

Intussen loopt het onderzoek volop verder. "Het is evident dat hierover voorlopig niet verder zal gecommuniceerd worden", besluit het federaal parket.

Volgens onze informatie komt de dreiging uit het drugsmilieu. Op expliciete vraag van de minister tonen we geen videobeelden van de actie aan zijn woning, omwille van zijn veiligheid en die van zijn gezin. 

Dreiging ten aanzien van Van Quickenborne "is totaal onaanvaardbaar" 

Premier Alexander De Croo noemt de dreiging ten aanzien van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne "totaal onaanvaardbaar". Dat zegt hij zaterdag in een reactie. De Croo had al contact met zijn partijgenoot en leeft mee met zijn gezin, luidt het.

"Het moet duidelijk zijn: we laten ons door niemand intimideren, het werk gaat verder", zegt De Croo. Van Quickenborne zelf reageert niet op het nieuws.

LEES OOK:

Belga