Nieuws

Voor­lo­pi­ge oplos­sing voor ver­vui­ling op Oude Leie­arm, maar buurt is niet onder de indruk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er is een voorlopige oplossing voor de vervuiling op de Oude Leiearm in Menen. Daar drijft geregeld vuil en vet op het wateroppervlak. Al jaren, zegt de buurt. De stad heeft nu de dam die het vet moet tegenhouden hersteld, en ze praat ook met het bedrijf waar de vervuiling vandaan komt. Volgens de buurt is het probleem helemaal niet opgelost.

Boosdoener is een grote riool. Die mondt uit in het water en spuwt geregeld brokjes vet uit. De dam die dat moet tegenhouden, was weggespoeld. Patrick Roose, schepen van publieke ruimte Menen: “Gisteren hebben wij dankzij de technische dienst en de brandweer die dammen kunnen herstellen en dichter doen aansluiten, zodat we het symptoom van de vetlast die hier is zo klein mogelijk kunnen houden.”

"Dit is geen oplossing"

Volgens de buurtbewoners is het probleem helemaal niet opgelost. Beny Vandesonneville, buurtbewoner: “Het enige dat ze gedaan hebben is die lange band in drie stukken gedaan, hier een stuk bevestigd vooraan, maar dat is geen oplossing.”

vervuiling oude leiearm menen april 2024
Nieuws

Oude Leiearm in Menen opnieuw stevig vervuild

Symptoombestrijding

Vetlast2

Dit is symptoombestrijding, geeft de stad toe. De bron, de oorzaak moet aangepakt worden. Het vervuilende bedrijf werkt eraan, zegt de stad. Een naam wil ze niet geven. Het is blijkbaar een complex zeer technisch dossier. Patrick Roose, schepen van publieke ruimte Menen: “Daardoor kan ik geen timing voorop stellen. Ik hoop dat een oplossing snel mogelijk is. Als stad hebben wij nu weer een nieuwe dam laten installeren. Dat zijn weer investeringen die wij doen om het symptoom weg te nemen. Dat is niet onze hoofdopdracht als stad. We hopen dat we het zo snel mogelijk opgelost krijgen.”

Intussen houdt de geurhinder aan, en de buurtbewoners zien geregeld dode eenden en vissen. Ze begrijpen niet dat een vergund bedrijf er zoveel jaar over moet doen om dit opgelost te krijgen.

"De politici zeggen: we kunnen maar optreden als er massale vissterfte is. Met wat zijn we dan bezig?"

Beny Vandesonneville
Ben Storme