Nieuws

Vis­sers­vaar­tuig gezon­ken in Nieuw­poort: ramp voor vis­se­rij­mu­se­um Navigo

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de haven van Nieuwpoort is het bekende houten vissersschip de Nostalgie gezonken. Het was varend erfgoed en de nieuwste aanwinst van het Visserijmuseum in Oostduinkerke. Vanmorgen bleef de Nostalgie wellicht haperen aan een ponton, waarop het vol water liep en snel is gezonken. Voor het visserijmuseum is dit een ramp. Morgen beginnen de bergingswerken.

"Het is een drama voor de Nostalgie. We waren net gestart met de restauratieplannen."

Burgemeester Marc Vanden Bussche

Het is een troosteloos zicht aan de Kaai in Nieuwpoort. Het laatste varende houten vissersschip van onze vloot is gezonken. Drijvende dammen zorgen ervoor dat er geen stookolie ontsnapt. De Nostalgie is in 1961 gebouwd, maar is nu gezonken met zware schade als gevolg.

"Ik begrijp dat de schipper vanmorgen aan het wenen was toen hij het zag. Het is volledig gezonken. Het is een drama voor de Nostalgie. We waren net gestart met de restauratieplannen", vertelt Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde.

Nostalgie boot 2

Plannen aan duigen

Wellicht is het houten schip blijven haperen aan een ponton. Waarna het snel vol water loopt en zinkt. Het visserijmuseum Navigo wou met het schip terug op zee, maar dat plan ligt nu aan duigen.

"Eerst gaan we proberen om dat mooi schipje nog te redden. Het valt af te wachten of we daar nog in lukken", vertelt de burgemeester.

"Het is zeker niet makkelijk. We weten ook niet hoe de toestand is van het houten schip."

Jacob Nollet van Ship Support over de berging

Berging wordt dure en delicate zaak

Morgenochtend begint de gespecialiseerde firma Ship Support uit Nieuwpoort met de berging.

Jacob Nollet van Ship Support: "Het is zeker niet makkelijk. We weten ook niet hoe de toestand is van het houten schip. Het is oud en stond klaar voor restauratie. Er komen morgen twee kranen. Een grote die het schip kan heffen en een tweede om te assisteren en banden er onder door te schuiven."

De berging zal uren duren. Er komen ook duikers aan te pas. Samen met het herstel een peperdure operatie. Het oorspronkelijke project van het visserijmuseum zal jaren vertraging oplopen. Koksijde bekijkt nog hoe sterk het verzekerd is.

Nostalgie boot 3
Andy Debo
Stefaan Kerger