Nieuws

Vir­tu­e­le Assis­tent’ beant­woordt voort­aan de vra­gen van Kort­rijk­za­nen over hun stad

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanmorgen heeft Kortrijk de ‘Virtuele Assistent’ voorgesteld. Dat is een chatbot waar mensen dag en nacht vragen kunnen stellen en een antwoord krijgen van een robot. Het systeem is gebaseerd op de artificiële intelligentie van Chat GPT.

De Virtuele Assistent geeft zonder tussenkomst van een stadsmedewerker een persoonlijk antwoord op vragen van inwoners zoals 'Hoeveel kost een vuilniszak?' of 'Hoe vraag ik een KidsID aan?'. De chatbox is momenteel enkel bereikbaar via het meldpunt 1777. Begin volgend jaar zal de chatbot ook beschikbaar zijn op de website van de stad. 

Virtuele Assistent detecteert zelfs emoties

De Kortrijkse Virtuele Assistent werkt op basis van generatieve artificiële intelligentie en schrijft zelf zijn antwoorden in plaats van ze uit een lijst van antwoorden te kiezen. De chatbot is voorzien van 'machine learning', waardoor de gebruiker bijvragen kan stellen op basis van voorgaande antwoorden. Hij maakt ook gebruik van 'natural language processing' waardoor hij kan omgaan met spelfouten en synoniemen. De Virtuele Assistent is zelfs in staat om emoties te detecteren tijdens het gesprek. Dit betekent dat hij aanvoelt wanneer iemand boos of geëmotioneerd is en gepast kan reageren. 

Om te beletten dat er foute antwoorden gegeven worden of fake news het systeem binnen sijpelt, zijn er extra beveiligingen toegevoegd. 

Gemeente zonder Gemeentehuis

De Virtuele Assistent kadert in het project Gemeente zonder Gemeentehuis, het subsidieprogramma waarbij Vlaanderen lokale besturen ondersteunt die digitale oplossingen uitwerken om dienstverlening efficiënter te maken. De Vlaamse overheid wil het project ook verder uitrollen naar andere steden en gemeenten in Vlaanderen, te beginnen met de gemeenten uit de Leiedal-regio. 

Kortrijk mocht voor z'n chatbot op zo'n 426.660 euro rekenen.

"Deze Vlaamse regering investeert massief in digitalisering van het overheidsapparaat. Het is superbelangrijk dat de lokale besturen mee op de trein springen."

Minister-president Jan Jambon
Virtuele assistent Kortrijk
Stefaan Six
Celien Tanghe