95 banen op de tocht bij Beau­li­eu in Wielsbeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Slecht nieuws van bij vloerbedekkingsfabrikant Beaulieu International Group uit Waregem. In Wielbeke, de bakermat van Beaulieu, staan bijna 100 banen banen op de tocht. Het gaat om twee afdelingen die luxe- vinyltegels en badmatten maken. Het bedrijf verwijst naar de steeds hardere concurrentie, een kleinere vraag en hoge arbeidskosten. Voor de vakbonden is het stopzetten van de activiteiten geen verrassing, het sociaal overleg wordt opgestart.

Bij de MATS-divisie langs de Rijksweg in Wielsbeke sneuvelen 28 jobs. Bij de divisie Luxury Vinyl Tiles (LVT), ook in Wielsbeke, zouden 67 banen verdwijnen.  Renilde Rommens, Christelijke vakbond: “Dat gaat over de afdeling MATS waar de badmatten geproduceerd worden, en de afdeling LVT waar laminaat en tegels in pvc geproduceerd worden. Voor de mensen van de afdeling MATS was het geen verrassing en ook binnen de LVT kwam het niet als een complete verrassing.”

Toegenomen concurrentie

Beaulieu wijt de stopzetting van de activiteiten aan een samenspel van factoren. De vloerbedekkingsproducent verwijst naar de toegenomen concurrentie, een verminderde vraag en de concurrentie met lage loonlanden. Ook in Polen stopt Beaulieu met de productie van matten.

Wet Renault

“De wet Renault wordt nu toegepast. We gaan beginnen met de informatieronde en daarna zullen we onderhandelen om zo goed mogelijke voorwaarden voor onze mensen uit de brand te slepen. De mensen zijn vandaag niet meer aan de slag gegaan bij de afdeling mats. Ze moeten ook morgen niet meer gaan werken. We hopen dat ze maandag wel vol goede moed weer opstarten. Maar het is einde verhaal voor die mensen, de sfeer is niet goed.”

Een jaar geleden ging in Wielsbeke ook al een fabriek van de Beaulieu groep dicht: Ideal Floorcoverings. Toen verloren 175 mensen hun job.

"Het is einde verhaal voor die mensen, de sfeer is niet goed.”

Renilde Rommens
Belga
Ben Storme