Nieuws

Vier jaar voor­waar­de­lij­ke cel­straf voor aan­ran­ding in zwembad

Zwembadhokje

Een 52-jarige Bruggeling is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor aantasting van de seksuele integriteit en voor het bezit van seksueel misbruikbeelden.

Ronny D. betastte een tienjarig meisje in het zwembad van Bredene. De beklaagde blijft na zijn straf ook vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS).

Het slachtoffer ging op woensdag 19 april 2023 samen met haar oma zwemmen in het gemeentelijk zwembad Ter Polder in Bredene. Tijdens het zwemmen werd het meisje aangesproken door een onbekende man die voorstelde om te helpen met haar zwemtechniek. Daarna zou hij het meisje betast hebben. Exact een week later dook dezelfde man opnieuw op in het zwembad van Bredene. Hij werd toen gefilmd door de bewakingscamera's, maar keerde later niet meer terug naar het zwembad. Eind oktober verspreidde de politie op vraag van het Brugse parket uiteindelijk een opsporingsbericht.

Vrijwillig aangeboden

Dat leidde tot een doorbraak toen Ronny D. zich op 31 oktober samen met zijn advocaat Mathieu Langerock vrijwillig aanbood bij de politie. Na verhoor werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van aantasting van de seksuele integriteit. Sindsdien zit de beklaagde in voorhechtenis. De Bruggeling gaf toe dat hij in het zwembad aanwezig was, maar ontkende dat hij seksuele intenties had toen hij het meisje aanraakte.

Geen onbekende

De Bruggeling is absoluut geen onbekende voor het gerecht. Zo kreeg hij in 2007 van het Gentse hof van beroep zes jaar cel en vijf jaar TBS voor verkrachting en aanranding van zijn minderjarige dochter. Eind 2018 werden bij D. ook duizenden foto's van seksueel misbruik van minderjarigen aangetroffen. Enkele maanden later schond hij zijn voorwaarden door aan zee twee minderjarigen te benaderen. Voor het bezit van seksuele misbruikbeelden van minderjarigen werd hij in mei 2020 door de Brugse correctionele rechtbank tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Ook in het huidige dossier werden op zijn gsm 140 dergelijke beelden aangetroffen.

Zwembadhokje
Nieuws

Veroordeelde verkrachter blijft in cel voor aanranding in zwembad van Bredene

Gesloten deuren

Het proces tegen Ronny D. werd begin april achter gesloten deuren gehouden. Het openbaar ministerie eiste vier jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar TBS. De verdediging betwistte de feiten niet, al blijft D. wel volhouden dat hij het slachtoffer eigenlijk niet wilde aanranden. De beklaagde erkende wel dat hij onvoorzichtig was geweest. Meester Mathieu Langerock drong met succes aan op een straf met uitstel, gekoppeld aan strenge voorwaarden. D. verklaarde zich zelfs akkoord met chemische castratie.

Chemische castratie

De rechtbank veroordeelde de Bruggeling maandagochtend tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. Ronny D. zal zich de komende vijf jaar wel aan strenge voorwaarden moeten houden. Zo moet hij zich chemisch laten castreren. Daarnaast is de beklaagde voor tien jaar zijn burgerrechten kwijt en mag hij tien jaar geen functies uitoefenen waarbij hij in contact kan komen met minderjarigen. Bovendien kreeg hij ook een verbod van tien jaar om zich nog naar zwembaden of speeltuinen te begeven.

Belga
Ben Storme