Nieuws

Ver­mis­te Ame­ri­kaan­se zee­arend ein­de­lijk terecht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Amerikaanse zeearend die al een tweetal jaar in onze streek rondzwerft, is gevangen genomen. Een professionele kweker van roofvogels is er in geslaagd om het dier te pakken. 

De Amerikaanse zeearend zit sinds maandagnacht in deze volière. Jasper Dujardin en zijn vriendin slaagden er maandagnacht in om het dier dat bovenop hun kooien met wilde vogels zat te vangen. Het lukte toen het dier op de zonnepanelen belandde en naar beneden gleed.

"Het zijn roofvogels, ze hebben dus zeer sterke klauwen," weet Jasper. "We hebben hem dan met handschoenen wel kunnen vastpakken."

Jasper, vogelkweker die de vermiste zeearend kon vangen

De Amerikaanse zeearend ontsnapte twee jaar geleden bij een particulier in Opwijk, in Vlaams-Brabant. Het dier vloog twee jaar rond en is geregeld opgemerkt in onze provincie, van Waregem tot aan de Kust. 

Voor Jasper was het eerder vervelend: "Die zat van boven op mijn volière van de Amerikaanse zeearenden die je daar kunt zien. Hij was volle bak nesten aan het maken en mijn koppel aan het verstoren."

415 BB LINKS amerikaansezeearend

De kweker wil de zeearend teruggeven aan de eigenaar maar vraagt wel een schadevergoeding omdat de arend de kweek van zijn eigen vogels verstoorde en hij zo heel wat geld misliep. "Dit jaar ben ik een rupelgierei verloren wat zeldzaam is en met uitsterven bedreigd is. Dat was een primeur om te kunnen kweken en dat ben ik helaas ook verloren."

"Laat hem terug vliegen'

Jasper wil dat de eigenaar het dier zo snel mogelijk komt ophalen en hem een schadevergoeding betaalt. Maar dat ziet de eigenaar dan weer niet zitten. "Die staat niet te springen om met geld over de brug te komen," zegt Jasper. "Hij zei: ik wil die gratis komen halen, maar een financiële vergoeding wil hij niet geven. Moest ik hem niet willen meegeven dan gaf hij mee 'laat hem dan terug vliegen.'

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Nathalie Dewulf