Nieuws

Ver­le­den her­haalt zich: zo hou­den kerst­mark­ten reke­ning met terreurdreiging

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In ons land geldt nog altijd terreurniveau 3, na de dodelijke aanslag in Brussel op Zweedse voetbalsupporters, op 16 oktober. Dat wil zeggen dat terreurdreiging ernstig blijft. Daarom nemen veiligheidsdiensten extra maatregelen op kerstmarkten komende periode.

OCAD, dat is het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse in ons land, voerde twee weken geleden een nieuwe analyse uit. Toen is beslist om terreurniveau 3 aan te houden.

Aanslag verijdeld in Duitsland

Afgelopen week werden in Duitsland drie mensen gearresteerd omdat ze een aanslag wilden plegen op twee kerstmarkten. Ook de oorlog in Gaza is iets waar veiligheidsdiensten mee rekening houden.

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) in ons land heeft beslist om een verhoogde waakzaamheid toe te passen op kerstmarkten en winterfeesten.

Extra controles in onze provincie

Steden en gemeenten hebben de taak gekregen om extra maatregelen te nemen.

  • Zo zal Brugge een mobiele afsluiting plaatsen op ’t Zand tijdens De Warmste Week in de week van 18 december, omdat daar veel volk verwacht wordt voor de gratis optredens. "Zo laten we niets aan het toeval over en kunnen auto's of vrachtwagens de plek niet betreden", klinkt het. Er komt ook meer politie, zowel zichtbaar, als in burger.
  • In Oostende rekenen ze op camerabewaking en plaatsen ze hindernissen op de toegangswegen naar evenementen. Daar wordt ook extra gecontroleerd.
  • Burgemeester Kris Declercq van Roeselare bevestigt dat er in zijn gemeente obstakels komen aan de kerstmarkten. "Er komt extra politie en extra bewaking."
  • De politie van Kortrijk zet extra voet- en fietspatrouilles in. Ze zal ook massaal gebruik maken van het cameranetwerk in de stad. Ook de toegangswegen naar de Kerstmarkt zullen geblokkeerd worden.
  • Ieper heeft voorlopig al een betonblok staan aan de ingang van de kerstmarkt. "Er komen nog afsluitingen bij en bij de politie geldt een verhoogde alertheid", zegt burgemeester Emmily Talpe.

Aanslag Berlijn 2016

Ook in 2016 namen verschillende steden in onze provincie extra maatregelen tijdens de eindejaarsperiode. In dat jaar vonden de aanslagen in Zaventem plaats, en gebeurde op 19 december 2016 nog een aanslag in Berlijn, in Duitsland.

In Ieper en in Brugge werden toen ook betonblokken geplaatst. Kortrijk zette extra politiemensen in om te patrouilleren. Ook in Oostende en in Roeselare werd er meer gecontroleerd en werden sommige ingangen afgesloten.

2016-12-20 00:00:00 - Aanslag Berlijn: betonblokken en patrouilles op kerstmarkten
Nieuws

Aanslag Berlijn: betonblokken en patrouilles op kerstmarkten

Redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.