Nieuws

Ver­ij­del­de aan­slag Miss Bel­gië: man wordt geïnterneerd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de zaak rond de verijdelde aanslag tijdens Miss België heeft de Brugse raadkamer de verdachte geïnterneerd voor poging tot doodslag. De verdediging pleitte tevergeefs dat Peter C. (47) die bewuste dag helemaal geen misdrijf pleegde.

De veertiger uit Lommel werd op zaterdag 11 februari 2023 rond 17.30 uur opgepakt in De Panne. Volgens het federaal parket had hij waarschijnlijk de intentie om een aanslag te plegen tijdens de verkiezing van Miss België. Die verkiezing vond plaats in het Proximus Theater in Plopsaland en ging uiteindelijk met ruim een uur vertraging van start. Peter C. was in het bezit van twee vuurwapens en een kogelwerende vest. De Brugse onderzoeksrechter hield hem aan op verdenking van poging tot terroristische moord.

2023-04-04 00:00:00 - Verdachte verijdelde aanslag tijdens Miss België toch niet vrij onder voorwaarden
Nieuws

Internering gevorderd voor verijdelde aanslag tijdens Miss België

“Alleen zichzelf beschermen”

De verdediging benadrukt sinds de start van het onderzoek dat van een verijdelde aanslag absoluut geen sprake was. C. zou de wapens meegenomen hebben omdat hij zichzelf al een hele tijd bedreigd voelde. De wapens zouden naar eigen zeggen enkel gediend hebben om zichzelf te beschermen.

In de gevangenis liet de verdediging Peter C. onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Uit hun verslagen bleek dat hij al langer met zware mentale problemen kampt. Mogelijk voelde C. zich bedreigd omdat hij aan paranoïde wanen zou lijden. Vervolgens kwam ook de gerechtspsychiater tot de conclusie dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Uiteindelijk werd de verdachte onder voorwaarden en onder elektronisch toezicht vrijgelaten.

2023-04-19 00:00:00 - Verdachte van aanslag Plopsaland vrijgelaten
Nieuws

Verdachte van aanslag Plopsaland vrijgelaten

“Geen misdrijf”

Op basis van het psychiatrische verslag vorderde het federaal parket de internering voor poging tot doodslag, zonder terroristisch motief. De verdediging kon zich absoluut niet vinden in het standpunt van het OM. Volgens meester Walter Van Steenbrugge maakte C. zich niet schuldig aan een misdrijf en kon hij dus ook onmogelijk geïnterneerd worden.

De Brugse raadkamer oordeelde dat er wel degelijk sprake was van poging tot doodslag en besliste om de internering te bevelen. Volgens de deskundigen leed C. op het moment van de feiten immers aan een ernstige geestesstoornis, waar hij nog steeds voor behandeld moet worden.

De redactie