Nieuws

Inter­ne­ring gevor­derd voor ver­ij­del­de aan­slag tij­dens Miss België

2023-04-04 00:00:00 - Verdachte verijdelde aanslag tijdens Miss België toch niet vrij onder voorwaarden

In de zaak rond de verijdelde aanslag tijdens de Miss België-verkiezing vorig jaar heeft het openbaar ministerie de internering van de verdachte gevorderd. De verdediging pleitte dat Peter C. (47) die bewuste dag helemaal geen misdrijf pleegde. 

De veertiger uit Lommel werd op zaterdag 11 februari 2023 rond 17.30 uur opgepakt in De Panne. Volgens het federaal parket had hij waarschijnlijk de intentie om een aanslag te plegen tijdens de verkiezing van Miss België. Die verkiezing vond plaats in het Proximus Theater in Plopsaland en ging uiteindelijk met ruim een uur vertraging van start.

Peter C. was in het bezit van twee vuurwapens en een kogelwerende vest. 

2023-02-11 00:00:00 - Verkiezing Miss België verstoord. Politie kamt het hele Plopsatheater uit en verijdelt een aanslag
Nieuws

Verkiezing Miss België verstoord. Politie kamt het hele Plopsatheater uit en verijdelt een aanslag

De verdediging benadrukt sinds de start van het onderzoek dat van een verijdelde aanslag absoluut geen sprake was. C. zou de wapens meegenomen hebben omdat hij zichzelf al een hele tijd bedreigd voelde. De wapens zouden naar eigen zeggen enkel gediend hebben om zichzelf te beschermen.

Ontoerekeningsvatbaar

In de gevangenis liet de verdediging Peter C. onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Uit hun verslagen bleek dat hij al langer met zware mentale problemen kampt. Mogelijk voelde C. zich bedreigd omdat hij aan paranoïde wanen zou lijden. Vervolgens kwam ook de gerechtspsychiater tot de conclusie dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

Uiteindelijk werd de verdachte onder voorwaarden en onder elektronisch toezicht vrijgelaten. Op basis van het psychiatrische verslag vorderde het federaal parket vanmorgen de internering voor poging tot terroristische moord.

De verdediging kan zich absoluut niet vinden in dat standpunt. Volgens meester Walter Van Steenbrugge maakte C. zich niet schuldig aan een misdrijf en kan hij dus ook onmogelijk geïnterneerd worden. De Brugse raadkamer hakt op 27 maart de knoop door.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga