Nieuws

Ver­huist het ske­let van orka Reveil naar De Pan­ne of Koksij­de? Staats­se­cre­ta­ris Der­mi­ne beslist

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Panne en Koksijde willen allebei het skelet van de orka die een maand geleden op het strand van De Panne aanspoelde. De Panne wil het skelet tentoonstellen in het provinciaal centrum Duinpanne, Koksijde wil dat doen in het Navigo Visserijmuseum. De staatssecretaris voor wetenschapsbeleid moet de knoop nu doorhakken.

Precies één maand geleden spoelde orka Reveil aan op het strand van De Panne, waar het enige tijd later ook stierf. De gemeente vindt dat het een goede kandidaat is om het skelet tentoon te stellen en diende daarom een aanvraag in om het in bruikleen te mogen tonen. Als het van burgemeester Degrieck afhangt, staat Reveil straks in de Duinpanne. “Het is een centrum waar heel veel mensen op bezoek komen, meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Vandaar dat we ook denken dat het hier perfect thuishoort in deze mooie ruimte”, vertelt Bram Degrieck.

“Het skelet van de orka die bij ons is aangespoeld zou volgens ons perfect thuis horen in de Duinpanne.”

Bram Degrieck, burgemeester De Panne

Naast potvis Valentijn

Maar er zijn kapers op de kust. Ook buurgemeente Koksijde heeft een plaatsje vrij voor het skelet. De werken in het Navigo visserijmuseum zijn bijna af. Straks hangt het skelet van potvis Valentijn die in 1989 aanspoelde in het vernieuwde museum. Het skelet van orka Reveil zou er perfect naast kunnen, klinkt het.

Het is uiteindelijk staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine die moet beslissen. Wat de uitkomst ook is, de twee burgemeesters doen deze belofte: de inwoners van beide gemeentes mogen het skelet gratis komen bezichtigen.

Marc Vanden Bussche

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche en schepen van Musea Stéphanie Anseeuw

Jens Lemant
Celien Tanghe