Nieuws

Autop­sie van aan­ge­spoel­de orka afge­lo­pen: geen dui­de­lij­ke doodsoorzaak

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op het strand in De Panne is de autopsie op het kadaver van de zondag aangespoelde orka afgelopen. "We hebben geen duidelijke doodsoorzaak kunnen vaststellen", zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

"Er zijn wel sporen die wijzen op een probleem met het lymfevatensysteem, maar dat moet verder onderzocht worden." Er hebben zich ondertusen al drie kandidaten gemeld voor het skelet van het dier.

Autopsie

Geen botsing

De orka spoelde zondag aan op het strand van De Panne nadat hij eerder was opgemerkt langs de kustlijn. Niet veel later overleed het dier. "Ondertussen zit de autopsie erop", zegt Moreau. "We zagen dat het dier al enkele dagen niks meer had gegeten, want de maag en darmen waren leeg. Hij was dus duidelijk verzwakt. Breuken werden niet vastgesteld, dus we mogen er van uit gaan dat hij nergens tegenaan is gebotst."

De onderzoekers zagen tijdens de autopsie wel sporen van problemen met het lymfevatensysteem wat zou kunnen wijzen op een infectie. "Dat zou eventueel de verzwakking kunnen verklaren, maar dat moet verder worden onderzocht in het labo." Er zal ook toxologisch onderzoek gebeuren om na te gaan er sprake is van chemische vervuiling.

Orka Kust Koksijde 29-10-2023
Nieuws

Gespotte mannetjesorka gestrand dichtbij De Panne, het dier, Reveil gedoopt, is overleden

VIDEO - Reporter Jens Lemant gaf vanmiddag een stand-van-zaken vanuit De Panne. Bekijk het hier:

Orkanvandaag2

Behalve de Universiteit van Gent hebben ondertussen ook de gemeenten De Panne en buurgemeente Koksijde zich kandidaat gesteld om zich over het skelet te ontfermen. "De wet bepaalt dat de Belgische staat sowieso de eigenaar is, maar het skelet kan wel in bruikleen worden gegegeven", zegt Moreau. "We hopen dat de kandidaten het onderling eens kunnen worden.

Belga
Ben Storme