Nieuws

Ver­dach­ten blij­ven in de cel voor men­sen­smok­kel in koelcontainer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding verlengd van twee Iraakse Koerden die verdacht worden van mensensmokkel met een maand. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Zelfs jonge kinderen werden in een koelcontainer verborgen.

In Zeebrugge werden in maart vijf personen van Iraakse origine aangetroffen in een koelcontainer. De slachtoffers, onder wie kinderen van vier en zeven jaar jong, zaten bovenop de lading en hadden het erg koud. Ongeveer een maand later kwamen in Zeebrugge opnieuw vermoedelijke feiten van mensensmokkel aan het licht. Een driejarig kind en zijn Iraakse gezin zaten in een nieuwe wagen die uit de streek van Doornik kwam en naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd zou worden.

Smokkelorganisatie in kaart gebracht

Beide incidenten werden verder onderzocht door de scheepvaartpolitie. Op die manier ontdekten de speurders dat een smokkelorganisatie onder andere gebruik maakte van een snelwegparking in Froyennes (Doornik). Vervolgens werd in samenwerking met de federale gerechtelijke politie (FGP) van Bergen en van West-Vlaanderen de bende verder in kaart gebracht.

Minstens nog een maand in de gevangenis

Uiteindelijk werd op woensdag 22 november in Nederland een 34-jarige Irakees opgepakt. Het parket vraagt om zijn overlevering. In de nacht van woensdag op donderdag werden ook in Froyennes twee Iraakse Koerden ingerekend. De 34-jarige en de 40-jarige man probeerden zich nog tevergeefs onder een brug te verschuilen. Beide verdachten werden door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensenmokkel. Dinsdagochtend oordeelde de Brugse raadkamer dat ze in het belang van het onderzoek nog minstens een maand langer in de gevangenis moeten blijven.

2020-10-22 00:00:00 - 11 miljoen namaaksigaretten ontdekt in haven Zeebrugge
Nieuws

Politie kan drie mensensmokkelaars oppakken: "strijd gaat door"

Hoogzwangere vrouw en jonge kinderen

Het West-Vlaamse parket merkt op dat de bende er niet voor terugdeinsde om jonge kinderen en een hoogzwangere vrouw te smokkelen. "Zij werden getransporteerd in nieuwe auto's maar ook in koelcontainers die in werking waren. Dit zijn levensgevaarlijke situaties, en er dient koste wat kost vermeden te worden dat er dodelijke slachtoffers zouden vallen", aldus procureur Frank Demeester.

Belga
Celien Tanghe