Nieuws

Voor het eerst meer elek­tri­sche dan gewo­ne fiet­sen ver­kocht, en ook gra­vel­bi­ke is aan opmars bezig

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Kortrijk XPO is de jaarlijkse fietsbeurs Velofollies van start gegaan. Naar jaarlijkse gewoonte blikt mobiliteitsfederatie Traxio ook terug op de trends van het afgelopen jaar. Opvallend: de elektrische fiets stoot de gewone fiets van de troon. De e-bikes halen een marktaandeel van 51,2 procent.

De fietsverkoop is na het absolute topjaar 2022 wel met 12, 9 procent gedaald. Toch gingen er nog 606.017 over de toonbank, meer dan voor de coronaperiode. De e-bike heeft de voorbije jaar een heel snelle groei gekend, volgens Traxio onder meer omdat fietsen in het woon-werkverkeer belangrijker zijn geworden. Maar ook in het sportieve segment is een zekere elektrificatie bezig. Uit de Traxio-cijfers blijkt dat vorig jaar 8.154 elektrische koersfietsen werden verkocht. In 2022 waren het er 4.697.

Gravelbike vervangt mountainbike

En nog opvallend: de gravelbike is aan een opmars bezig, en neemt stilaan de plaats in van de mountainbike. "De gravelbike heeft het voordeel dat je hem in de winter als in de zomer op de weg kunt gebruiken? Ja, en je kan er sportief mee rijden als racefiets, en dan kan je ook offroad gaan rijden. Of je kan die gebruiken voor bikepacking om de natuur in te gaan. Het back-to-nature-verhaal speelt daarin ook wel sterk", vertelt Pieter Desmet van Velofollies.

Redactie