Nieuws

Veel vra­gen bij buurt­be­wo­ners Jab­be­ke over toe­kom­stig asiel­cen­trum: Not in my backyard”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is helemaal nog niet zeker dat er op de site van de Civiele Bescherming in Jabbeke een nieuw humanitair asielcentrum komt. De accommodatie moet eerst nog worden goedgekeurd, onder meer op veiligheid. Toch heeft de buurt nog vragen.

Burgemeester Frank Casteleyn geeft toe dat zijn protest voorbarig was. Een bezoek van de staatssecretaris zelf aan Jabbeke bracht meer duidelijkheid. Als de site van de Civiele Bescherming voldoet aan de eisen, dan komt er een humanitair opvangcentrum voor asielzoekers. Maximum 500 mensen: gezinnen met kinderen, geen alleenstaande mannen. En de gemeente zelf moet niets doen.

"De inschrijving gebeurt in Brussel, en catering gebeurt door Fedasil. Onderwijs wordt ook op de site zelf gegeven. We moeten er niets voor doen en er is bewaking van Fedasil van 24 op 24 uur", vertelt burgemeester Casteleyn. 

"Faciliteiten dienen er niet voor"

Toch zitten de buurtbewoners nog met veel vragen, want de site en de gebouwen zien er vervallen uit.

"Ik ben geen racist, maar niet in mijn achtertuin", zegt een bewoner. "En al zeker niet in deze situatie, de faciliteiten dienen er niet voor."

Als de site goedgekeurd wordt, komt er een opendeurdag voor de buurt. Het opvangcentrum zelf zou er maximum zes maanden zijn. Daarna kan Jabbeke zelf de site aankopen.

LEES OOK:

Redactie