Nieuws

VDL Roe­se­la­re grijpt naast mega­be­stel­ling De Lijn

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Italiaanse constructeur Iveco heeft een grote bestelling van 500 elektrische gelede bussen voor De Lijn binnengehaald. Concurrent VDL, die een fabriek heeft in het West-Vlaamse Roeselare, voelde zich benadeeld maar ving bot bij de Raad van State.

De Raad van State heeft maandag arresten gepubliceerd die onthullen wie twee bestellingen heeft binnengehaald bij De Lijn. De grootste, een order van 500 e-bussen van 18 meter lang, is naar Iveco gegaan. VDL kon wel een kleinere bestelling binnenhalen voor 75 elektrische bussen.

De offerte van VDL werd uit de belangrijkste procedure geweerd wegens een ontoereikende batterijcapaciteit. Het bedrijf meent echter ten onrechte geschrapt te zijn. "We hebben het berekend. We gingen gewonnen hebben",  zegt Peter Wouters, directeur van VDL Bus Roeselare.

VDL trok naar de Raad van State, maar die oordeelde dat De Lijn geen fouten maakte. Ook Ebusco, de Nederlandse busbouwer waarvan zakenman Marc Coucke aandeelhouder is, protesteerde overigens tevergeefs bij de Raad van State tegen de toewijzing, zowel voor de bestelling van 500 als voor de 75 bussen.

Belga