Van wrak tot uithangbord: restauratie houten vissersschip Nostalgie volop aan de gang
In Oostende is de restauratie van een van de laatste houten vissersschepen, de Nostalgie, volop aan de gang. Het 65 jaar oude vaartuig wordt op initiatief van het Navigo Visserijmuseum uit Koksijde opnieuw zeewaardig gemaakt. Tegen het najaar van 2025 moet het schip opnieuw kunnen uitvaren.
Op een scheepswerf in Oostende werken vaklui intensief aan de restauratie van de Nieuwpoort 116 Nostalgie. Het houten vissersschip, dat in 1959 werd gebouwd, is een van de allerlaatste in zijn soort aan onze kust. Ooit telde de Vlaamse vloot honderden van dergelijke vaartuigen, maar vandaag blijven enkel de Nostalgie, de Crangon en de zwaar beschadigde Siol over.
Gezonken
Het initiatief voor de restauratie komt van het Navigo Visserijmuseum in Koksijde, dat al jaren ijvert voor het behoud van varend visserserfgoed. Twee jaar geleden is de Nostalgie in de haven van Nieuwpoort gezonken, maar het schip kon geborgen worden. De restauratie ervan was dus echt noodzakelijk.
“We zijn heel erg trots op het punt waar we nu staan. Samen met Bema en de andere partners zijn we al ver gevorderd”, zegt Jadrana Demoen van Navigo.
"Met toeristen op zee"
De restauratie gebeurt erg grondig. “In principe moet alle metaal eruit”, legt Johan Maes van Scheepsherstellingen Bema uit. “Alles wordt gezandstraald en nagekeken: de motor, de keerkoppeling, de schroefas, het roer. Het is enorm veel werk.”
“Alles wordt gezandstraald en nagekeken: de motor, de keerkoppeling, de schroefas, het roer..."
De werken kosten in totaal 1,5 miljoen euro. De Vlaamse overheid investeert 1,2 miljoen in het project. Als alles volgens plan verloopt, wordt de Nostalgie in het najaar van 2025 opnieuw te water gelaten.
Na de restauratie wil Navigo het schip inzetten voor toeristische vaartochten vanuit Nieuwpoort. Vlak bij het museum komt een speciaal ponton waar bezoekers het schip kunnen bezichtigen. “We zijn van plan echt met toeristen de zee op te gaan”, zegt Demoen. “De Nostalgie is een schip zoals er vroeger honderden voeren langs onze kust. We zijn supertrots dat we dit kunnen bewaren voor de toekomst.”
