Nieuws

Valt jouw gemeen­te bin­nen­kort zon­der stroom?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Bekijk hier welke steden en gemeenten in dat geval eerst zullen worden afgekoppeld van de stroom. 

In november zal er maar één van de zeven kernreactoren stroom kunnen leveren. "De kans dat een aantal gemeentes of een aantal zones tijdelijk worden afgeschakeld, is toegenomen", zegt Danielle Devogelaer van het Planbureau aan de VRT. "Dat is een optie waar we heel erg rekening mee moeten gaan houden in november, omdat het aanbod van elektriciteit niet altijd voldoende zal zijn om de volledige vraag te gaan invullen".

Het moet zelfs geen uitzonderlijk koude novembermaand zijn om in de problemen te raken. Een vergelijking met november vorig jaar doet toch nadenken. "In november vorig jaar was het geen extreem natte of koude maand. We hadden dan al een verbruik van 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren uit gaan liggen, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken. Het is mogelijk, maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektriciteitsverbruik, zeker in de avonduren", zegt Devogelaer.

Welke West-Vlaamse gemeenten?

Bij een stroomtekort in november maakt Oedelem het meeste kans om als eerste te worden afgesloten. Oedelem zit in de eerste schijf, schijf 8, van gemeenten in Vlaanderen die worden afgeschakeld. Maar de impact zal beperkt zijn want het gaat maar om één distributiecabine.

Als ook schijf 7 van stroom wordt afgeschakeld, worden 8% van de distributiecabines in West-Vlaanderen afgesloten. De grootste gevolgen zullen voor Spiere-Helkijn (100%) Diksmuide (98%), Zwevegem (89%), De Haan (69%), Kortemark (47%), Anzegem (43%) en Deerlijk (34%) zijn. In Diksmuide gaat het om 278 distributiecabines. “Logisch dat Diksmuide als eerste zal getroffen worden,” zegt burgemeester Lies Laridon. “In onze gemeente zijn er geen ziekenhuis of grote bedrijven. Bovendien is Diksmuide heel landelijk. Bij ons zullen dus relatief minder mensen en bedrijven worden getroffen als je dit vergelijkt met grootsteden.”

In schijf 6 zijn Blankenberge (100%), Ruiselede (100%), Avelgem (92%), Wingene (57%) en Knokke-Heist (46%) de grootste slachtoffers. 

Nog opvallend: deze elf steden en gemeenten vallen volledig buiten het afschakelplan: Damme, Dentergem, Harelbeke, Ieper, Izegem, Ledegem, Lendelede, Mesen, Poperinge, Vleteren, Wevelgem. Sowieso vallen in West-Vlaanderen iets meer dan de helft van alle distributiecentrales buiten het afschakelplan.

Op deze kaart zijn de schijven 7,6 en 5 ingekleurd, alsook de steden en gemeenten die nooit zonder stroom zullen zitten. De gemeenten die werden ingekleurd bij schijven 5, 6 en 7 zijn steden en gemeenten waar meer dan 40% van de stroomcabines worden afgesloten.

Bekijk hier een tabel met het volledig overzicht per West-Vlaamse gemeente. Bij stroomtekort wordt eerst schijf 8 afgekoppeld, daarna schijf 7 enzovoort.

"Energiebeleid faalt"

De bevindingen van het Planbureau tonen volgens de oppositie aan dat het energiebeleid van de regering faalt.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) meent dat het dreigende stroomtekort "bewijst dat de kerncentrales geen bevoorradingszekerheid bieden en we nog meer moeten investeren in hernieuwbare energie". "Gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, moeten er dringend komen", zegt hij op twitter.

Bekijk ook:

2018-09-24 00:00:00 - Valt jouw gemeente binnenkort zonder stroom? - afschakelplan-web.jpg
Belga