Voor het eerst in honderden jaren gaat er mogelijk een koppel zeearenden broeden in België. Een koppel is alvast gestart met het bouwen van een nest in natuurgebied De Blankaart in Diksmuide.
De twee zeearenden streken in het voorjaar neer in het natuurgebied bij Diksmuide. De verwachting was dat de roofvogels na enkele dagen verder zouden trekken, maar ze zitten er nog altijd. Sterker nog, de zeearenden zijn begonnen met het bouwen van een nest in een wilg, waar ze eerder een koppel buizerds wegjaagden.
Primeur voor België
Het is nu afwachten of het koppel in het voorjaar ook echt gaat broeden. "Dat zou wellicht voor het eerst sinds eeuwen zijn, een primeur voor België én de Blankaart", aldus Natuurpunt. De zeearenden zijn waarschijnlijk afkomstig uit Nederland, waar de soort sinds 2006 broedt en waar er dit jaar 36 koppels werden geteld.
Nest van minstens 1 vierkante meter
Het is volgens Natuurpunt niet abnormaal dat de vogels nu al aan een nest beginnen. "Het nest van een zeearend is een stevig en groot takkennest van minstens één vierkante meter", luidt het. "Gezien ze het jaarlijks opnieuw gebruiken en steeds wat uitbreiden, moet het een stevig fundament hebben. Er zijn nesten die tot twee vierkante meter groot kunnen worden en wel een halve ton tot een ton wegen."
Niet storen
Natuurpunt roept iedereen op om de vogels - intussen Betty en Paul genoemd - zo weinig mogelijk te storen en op de paden te blijven. Het nest in aanbouw is met het blote oog te zien vanop de romantische boogbrug tussen het Blankaartpark en de Blankaartvijver en vanuit een vogelkijkhut en -toren, luidt het. Veel vogelspotters zakten vandaag al naar de Blankaart af in de hoop een glimp van de vogels op te vangen.
Bekijk hier beelden van Betty en Paul
Beelden via VZW De Kerkuil
Dit is de zeearend:
- De zeearend is een van de grootste Europese roofvogels.
- Volwassen vogels hebben een bruin verenkleed, met een lichtere hals en kop en een grote gele snavel. Ze hebben een witte staart en lange, ‘gevingerde’ vleugels.
- Ze hebben een vleugelspanwijdte van twee tot tweeënhalve meter.
- Ze eten vooral ganzen en meerkoeten, maar ook al eens een muskusrat of een koereiger.
- Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden.