Uniek geïllustreerd erfgoedboek vertelt Kortrijkse geschiedenis aan tienjarigen
Alle tienjarige kinderen uit Kortrijk zullen op school een uniek kinderboek krijgen dat hen doorheen alle monumenten van de stad gidst. 'Boven op de toren. Met Manten en Kalle op stap door Kortrijk.' is geschreven door Gerda Dendooven en geïllustreerd door Lukas Verstraeten. Het initiatief komt van schepen van onroerend erfgoed Philippe De Coene. Kortrijk is zo de eerste stad in Vlaanderen die z'n erfgoed op die manier bij alle tienjarige inwoners uit de stad brengt.
Gerda Dendooven is zelf afkomstig uit Kortrijk en een grote naam binnen de Vlaamse jeugdliteratuur. Met het boek wil de stad haar erfgoed op een originele manier ontsluiten voor kinderen rond de leeftijd van tien jaar. Het boek laat hen kennis maken met de betekenis en functie van eeuwenoude gebouwen en brengt ook het verhaal van hoe de stad is gegroeid en veranderd. Door de focus op kinderen krijgen we meteen ook een voor iedereen toegankelijk en bruikbaar boek.
Voor mij was het een ‘ terug naar mijn jeugd' wandeling. Langs gebouwen die ik kende, maar die ondertussen nieuw lijken door de zorg die eraan besteed werd. De grootste moeilijkheid was: hoe hou ik de aandacht van kinderen vast? De keuze voor de blik van Manten en Kalle was snel gemaakt.
In de historische binnenstad van Kortrijk bevinden zich een aantal beeldbepalende, eeuwenoude monumenten en erfgoedsites. De stad wil dit bijzondere onroerend erfgoed op een goede manier ontsluiten voor schoolkinderen in Kortrijk. Via het boek maken ze kennis met het gebruik, de betekenis en de functie van erfgoedsites en worden ze zich bewust van de evolutie van de stad tot op vandaag.
Het boek nodigt uit tot lezen en kan door leerkrachten gebruikt worden bij lessen rond taal, geschiedenis, verkenning van de stad, ... Het is niet zomaar in te passen in één bepaald leergebied of leerjaar. Er is gekozen voor kinderen rond de leeftijd van 10 jaar. Op die leeftijd zijn kinderen nog jong genoeg om heel nieuwsgierig te zijn en al oud genoeg om historisch inzicht te beginnen ontwikkelen
Veel Kortrijkzanen wandelen of rijden er regelmatig voorbij, maar wie weet nog wat die gebouwen zijn en wat hun functie is of was? Die kennis is zeker beperkt bij de Kortrijkse kinderen. Het is een groep die veel diverser is dan vroeger op vlak van onder meer levensbeschouwing en afkomst.