Nieuws

Twee op drie bewoners woonzorgcentrum Westervier besmet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De volledige testresultaten naar het coronavirus in woonzorgcentrum Westervier in Brugge zijn spijkerhard. Twee op drie van de bewoners test er positief. Ook één derde van het verzorgend personeel test positief op Covid-19.

Bewoners: 63 op 90 positief

85 woonzorgcentra werden geselecteerd om hun bewoners en personeel te testen. Zo ook het zwaar getroffen Westervier. “Afgelopen donderdag namen we de tests af. Voor Westervier betreft dit 90 testafnames van bewoners. Hiervan zijn 54 bewoners positief getest. Een deel onder hen vertoonde geen symptomen. Er waren reeds 9 bewoners positief getest. Het aantal komt dus op 63”, vertelt Dirk Snauwaert, directeur  van het woonzorgcentrum Westervier.

Medewerkers: 27 op 95 positief

Ook 95 medewerkers werden getest. 27 onder hen waren positief, waarbij velen zonder symptomen. Intussen werden de bewoners en hun contactpersonen alsook de medewerkers persoonlijk op de hoogte gebracht van de resultaten van de afgenomen testen. “Ik moet hierbij vertellen; ondanks het foutje van de overheid, die ons de verkeerde handleiding van testafname bezorgde, kunnen we met zekerheid zeggen dat de testen die positief zijn ook correct zijn. Dat kan je niet zeggen van de resultaten van de negatieve testenafnames”. Dirk Snauwaert verwijst hier naar het risico op vals negatieve resultaten door de keelswabs in de neus te gebruiken.

Nu de werking bijsturen

Nu het woonzorgcentrum zicht heeft op de toestand kan de werking bijgestuurd worden. “We doen dit in nauw overleg met de coördinerend en raadgevend arts en met de arbeidsgeneesheer. Beiden dringen er op aan dat de negatief getesten opnieuw kunnen worden getest met de juiste swabs,” gaat Snauwaert verder.

Dirk Lips, algemeen directeur van vzw Curando stelt: “Dit resultaat ondersteunt de stelling dat symptoomloze bewoners en personeel in de woonzorgcentra, dringend getest moeten worden. Dat geldt ook voor stagiaires die binnenkort – als de scholen terug opengaan – in de ruime zorgsector tewerkgesteld zullen worden. Hun aanwezigheid vormt dan een extra risico voor de gezondheid van onze bewoners.”

Bart Coopman