Nieuws

Trans­fo­si­te pro­du­ceert voort­aan eigen energie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de site Transfo in Zwevegem is het zogenoemde 'energiesysteem van de toekomst' ingehuldigd. De site draait nu helemaal op eigen opgewekte energie.

Concreet is er op Transfo -zelf een voormalige stroomcentrale- een lokaal energienet op gelijkstroom opgezet. "Daarmee bespaar je op energie en materiaal, want je krijgt meer capaciteit door dezelfde hoeveelheid kabel," zegt expert DonalO'Herlihy.

Transfo

De energie komt van drie installaties met zonnepanelen en van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie met elektriciteitsopslag.

"Om zoveel mogelijk elektriciteit ter plaatse te verbruiken, moeten er genoeg verbruikers worden aangesloten," klinkt het. "Grootste verbruiker is nu het laadpark voor elektrische voertuigen. Dat bestaat voorlopig uit 16 AC-laadpalen en één snellader."

Het project op Transfo heet RE/SOURCED, een knipoog naar het circulaire aspect: er is van elk materiaal bijgehouden hoeveel daarvan is gebruikt, om het later opnieuw te kunnen hergebruiken. "Dit is een knap innovatief project, dat focust op hernieuwbare energie en circulariteit," zegt Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele. 

"Dat onroerend erfgoed hierbij herbestemd wordt, past volledig in de filosofie van circulariteit."

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele
Dat onroerend erfgoed hierbij herbestemd wordt, past volledig in de filosofie van circulariteit."

"Vanuit Vlaanderen geven we graag financiële ondersteuning voor de herbestemming van deze omvangrijke site. Via een meerjarensubsidie hebben ze hier deze legislatuur kunnen rekenen op een premie van ruim 3,1 miljoen euro."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.