Nieuws

Tram­chauf­feurs in oplei­ding leren tram bestu­ren via simu­la­tor in Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de opleiding van nieuwe tramchauffeurs kan De Lijn sinds kort uitpakken met twee hoogtechnologische tramsimulatoren. Eentje staat in Antwerpen, de andere staat in Brugge. Met de simulatoren wil De Lijn de opleiding efficiënter, en vooral veiliger maken.

De nieuwe tramsimulatoren bestaan uit vijf schermen die de cockpit vormen en vijf andere schermen die de omgeving simuleren. In totaal kunnen de simulatoren 100 kilometer van het tramnetwerk nabootsen, waarvan 25 kilometer voor de kust. De instructeurs kunnen de handelingen van de chauffeurs volgen en de omstandigheden aanpassen, zoals het weer. Ze kunnen ook onverwachte situaties toevoegen zoals voetgangers of auto’s die plots opduiken. 

"We hebben in totaal 25 kilometer van het traject van de kusttram in beeld gebracht. Je hebt de stationsomgeving van Oostende, maar ook een kritisch punt als de bruggen in Zeebrugge, in de haven. Verder kunnen we ook situaties simuleren die specifiek zijn aan de kust, zand op de sporen bijvoorbeeld", legt Jan D’hooge, zonemanager operaties bij De Lijn, uit. 

"Verder kunnen we ook situaties simuleren die specifiek zijn aan de kust, zand op de sporen bijvoorbeeld."

Jan D’hooge, zonemanager operaties De Lijn
Tramsimulator 3

Investering in veiligheid van passagiers

De simulatoren moeten het niveau van de basisopleiding voor nieuwe chauffeurs een stevige boost geven. Bovendien verhogen ze ook de veiligheid. Zo kunnen moeilijke en onveilige situaties met de tramsimulator meerdere keren geoefend worden.

"De introductie van deze tramsimulatoren is een belangrijke stap vooruit in de opleiding van de tramchauffeurs. Ze bieden niet alleen een veilige en gecontroleerde omgeving om te leren, maar maken de opleiding ook efficiënter en aantrekkelijker”, zegt Annick De Ridder, Vlaams Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport.

“Dit is een investering in de toekomst van ons openbaar vervoer en de veiligheid van onze passagiers.”

Annick De Ridder, Vlaams Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport

Derde simulator in bestelling

De tramsimulatoren worden momenteel ingezet als onderdeel van de basisopleiding voor nieuwe chauffeurs, samen met trainingen met een echte tram. Daarnaast wil De Lijn wil de simulatoren ook gaan gebruiken voor bijscholing van ervaren chauffeurs en voor opleidingen van andere functies die betrokken zijn bij tramverkeer, zoals technici en dispatchers. 

De tramsimulatoren staan in Brugge en Antwerpen, en kosten 1,3 miljoen euro. De Lijn heeft intussen al een derde simulator besteld om tramchauffeurs in Gent te kunnen opleiden. 

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe