Nieuws

Timing bekend: vluch­te­lin­gen in Ieper komen begin vol­gend jaar aan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in de legerkazerne van Ieper opent begin volgend jaar. De eerste van de 375 bewoners komen in januari aan. Eerder raakte al bekend dat daar een opvangcentrum komt, de stad Ieper rekent er op dat dat niet langer dan twee jaar gaat duren.

Mensen die in de buurt van de legerkazerne wonen hebben ondertussen een brief gekregen van de stad om hen in te lichten. Er is zaterdag ook een infovergadering.

2023-09-20 00:00:00 - Ieper hoopt dat asielcentrum maar twee jaar open blijft

"De nood aan extra opvangplaatsen voor mensen die hun thuisland zijn ontvlucht blijft hoog," schrijft de stad. "Wij begrijpen dat de komst van een opvangcentrum heel wat vragen kan oproepen." Concreet komt er geen volledig nooddorp, zegt het Rode Kruis: de vluchtelingen zullen terecht kunnen in ofwel de kazerne, of in containers.

Gezinnen en alleenstaanden

Het Rode Kruis Vlaanderen zal het tijdelijk opvangcentrum uitbaten, met bed, bad en brood. Ze zullen een gemengde groep opvangen van gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Daar zullen ze verblijven zolang hun asielprocedure loopt.

"Het team beoogt om alles in goede banen te leiden, zowel tijdens de opstart als in de verdere dagelijkse werking van het centrum," zegt de stad. "Daarin worden ze ook vaak bijgestaan door vrijwilligers. De buurt informeren en betrekken bij bepaalde activiteiten van het centrum is een van de taken die het team zeer ter harte neemt."

2023-09-20 00:00:00 - Ieper hoopt dat asielcentrum maar twee jaar open blijft
Nieuws

Ieper hoopt dat asielcentrum maar twee jaar open blijft


Er komt binnen het centrum ook een contactpersoon die als eerste aanspreekpunt zal werken voor mensen uit de buurt.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse