Strandredders maken evaluatie op van bewogen zomer
De IKWV, de intercommunale van de strandreddingsdienst, evalueert in het slotweekend van de zomervakantie de afgelopen maanden, met enkele tragische incidenten. In Oostende zijn deze zomer twee jongens van 16 en 17 jaar overleden nadat ze in zee waren gegaan. Ook in Blankenberge viel twee weken geleden een dodelijk slachtoffer.
Een evident probleem waar de redders weinig grip op hebben, zijn badgasten die buiten de toegelaten uren in zee gaan. Dat liep fataal af in Blankenberge, waar een 37-jarige Bulgaar 's nachts verdronk en in Oostende, waar een jongen van 17 omkwam nadat hij in de avond samen met zijn broer ging zwemmen. "In het buitenland is dit verboden en staan er zware boetes op", zegt Bert Gunst, voorzitter van de IKWV. "Misschien moeten we erover nadenken om het zwemmen in zee te groeperen, enkel in de uren dat er bewaking is en enkel in zwemzones zelf."
Redders GAS-boetes laten uitdelen
Een tweede zorg voor de strandreddingsdienst is dat steeds meer badgasten weigeren te luisteren naar de instructies van de redders. Het gedrag van strandgangers lijkt erop achteruit te gaan, wat uitmondt in middelvingers en agressie tegenover redders. "Je merkt dat het gedrag van de bezoeker moeilijker en moeilijker wordt", aldus Gunst. "Moet die bevoegdheid van de redder niet een stukje verder gaan, eventueel zodat de postoverste een GAS-boete kan geven? Als een redder zegt dat deze zwemmer al enkele keren niet luistert, zou een boete volgen. Vandaag is het enkel de politie die kan optreden."
Verder vraagt de IKWV om de sensibilisering over de risico's aan zee, onder meer in scholen, op te schroeven. De redders hopen dat er tegen volgende zomer oplossingen komen die ze helpen om onze stranden nog veiliger te maken.