Nieuws

Storm Louis slaat het hardst toe in de Westhoek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De doortocht van storm Louis gisteravond heeft vooral schade veroorzaakt in onze provincie. De Westhoek kreeg er het hardst van langs. Kortemark lijkt het zwaarst getroffen: een valwind of een windhoos heeft er veel schade aangericht.

In Kortemark is het deze ochtend puin ruimen na de doortocht van de storm Louis gisteravond. Ook de brandweer is er nog volop bezig. 

"De eerste seconden zag ik overal puin vliegen, maar ik wist ook niet van waar het kwam. Ik ben naar buiten gegaan zag dat heel wat dakpannen van ons dak waren. Er zijn toffere zaken. Het zal eentje zijn voor de verzekering en hopelijk kunnen we snel de boel herstellen", vertelt buurtbewoner Stijn Vandersyppe.

"De eerste seconde zag ik overal puin vliegen, maar ik wist ook niet van waar het kwam."

Stijn Vandersyppe, buurtbewoner

De storm heeft in de buurt van de Koutermolenstraat wellicht het hardst gewoed. Mogelijk is de schade zelfs het gevolg van een valwind of een windhoos.

"In Kortemark is de wind precies gevallen in een woonwijk rond de Koutermolenstraat en de Sneppestraat, waar een tiental huizen beschadigd zijn met dakpannen die zijn weggewaaid, volledige daken die twee huizen verder lagen, daar was toch heel wat werk om dit allemaal op te ruimen", vertelt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. 

Dak en topgevel weggewaaid

Brandweerzone Westhoek moest zowat 90 keer tussenkomen. Behalve in Kortemark ging het vooral om afgewaaide dakpannen of losse takken. Al is ook aan een hoeve in Beselare veel schade. Storm Louis blies een gedeelte van het dak weg, waardoor ook de topgevel en een deel van de zijgevel naar beneden waaiden. Het woongedeelte is gelukkig wel intact gebleven. De bewoners van de hoeve, een ouder landbouwerskoppel, hebben wel elders overnacht. Stabiliteitsonderzoek moet nog uitwijzen of ze er kunnen blijven wonen. 

Storm Louis - Beselare
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe