Nieuws

Onder­wijs­sta­king treft West-Vlaam­se scho­len: 1.000 leer­krach­ten trek­ken de straat op

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Morgen leggen heel wat leerkrachten in onze provincie het werk neer en trekken de straat op in Oostende. De actie volgt op een betoging van vandaag in Antwerpen en keert zich tegen een rapport van een Commissie van Wijzen, dat de job van leerkracht moet opwaarderen.

Vandaag vond al een betoging plaats in Antwerpen, en morgen zullen de drie onderwijsvakbonden de straat op gaan in Oostende. Ze verwachten er minstens 1.000 deelnemers. Het protest is gericht tegen een rapport van een Commissie van Wijzen, dat tot doel heeft de status van het lerarenberoep te verbeteren. Eén van de discussiepunten betreft de 38-urenweek in het onderwijs.

Aantal stakende leerkrachten varieert

Onze provincie telt ruim 150 secundaire scholen waarvan de meesten morgen gewoon open zullen zijn. Bij scholengroep Sint-Rembert, die acht secundaire scholen telt, zal de staking zich wel laten voelen, zegt directeur Ann Stael. "Het aantal stakende leerkrachten varieert per school, van 10 procent tot meer dan de helft", aldus Stael. Sommige klassen zullen thuis blijven, terwijl anderen normaal les zullen hebben of opvang op school zullen krijgen.

Staking Onderwijs

“Vrees voor de kwaliteit van het onderwijs”

Bert Feys van de Christelijke Onderwijscentrale West-Vlaanderen benadrukt dat het 70-puntenplan geen oplossingen biedt voor de toegenomen agressie, planlast en werkdruk. "We vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs, waar men een loopje neemt met bekwaamheidsbewijzen", aldus Feys.

"We vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs, waar men een loopje neemt met bekwaamheidsbewijzen."

Bert Feys, Christelijke Onderwijscentrale West-Vlaanderen

Hoewel de staking steun krijgt van duizenden leerkrachten, zijn schooldirecties minder enthousiast. "Het respecteren van het stakingsrecht staat voorop, maar het zorgt altijd voor chaos en verwarring op school", aldus Ann Stael.

De onderwijsstaking van morgen heeft geen invloed op het basisonderwijs.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe