Nieuws

Prof sport­mar­ke­ting over mis­ge­lo­pen pro­mo­tie Zul­te Ware­gem: Dit is klein eco­no­misch drama”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"Dat Zulte Waregem niet promoveert, betekent ook letterlijk een zware streep door de rekening van de club." Dat zegt Wim Lagae, professor sportmarketing aan de KU Leuven. Hij heeft het zelfs over een klein economisch drama.

"Je blijft nog een extra jaar in 1B, waardoor diverse uitgaven doorlopen," zegt Wim Lagae. "Er is die mooie Elindusarena. Er is de Essevee-academie op maat van 1A. Diverse uitgaven zoals contracten van spelers lopen door, maar tegelijk verminderen lopende inkomstenbronnen sterk. Denk aan minder mediarechten, misschien minder wedstrijddaginkomsten, sponsorcontracten die eventueel herzien worden, business-seats die moeilijker verkocht worden."

Zulte Waregem ontgoocheld
Sport

Geen promotie voor Zulte Waregem

Een pasklare oplossing is er niet, en makkelijk wordt een terugkeer allerminst, denkt Lagae. "Net om uit de financiële hel van 1B te raken hebben de Vlaamse eigenaars vorige zomer een kapitaalsverhoging van 16 miljoen euro doorgevoerd, omdat men goed wist dat het heel belangrijk is om meteen die stap naar 1A te zetten. De media-aandacht in 1B is namelijk heel laag, waardoor het moeilijk is om mooi meerwaardes op transfers te kunnen realiseren omdat spelers minder in de kijker lopen."

"Opnieuw zwaar investeren in spelers zal toch niet aan de orde zijn. En je zit in een reeks waar heel wat clubs boven hun stand leven."

Wim Lagae, professor sportmarketing

"Laat ons zeggen dat voetbal gelukkig redelijk onvoorspelbaar is. En misschien met een slankere of jongere kern kan men volgend seizoen een goeie start nemen, kan men in een goeie flow raken. Gelukkig is voetbal oncontroleerbaar, maar Zulte Waregem staat economisch voor een heel moeilijke uitdaging," besluit Lagae.

Davy Vercamer
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.