Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Volgens politie en parket zijn extra maatregelen in de uitgaansbuurt in Kortrijk momenteel niet nodig. Al zeker 16 vrouwen hebben zich recent gemeld omdat ze mogelijk slachtoffer van spiking zijn. Ze herinneren zich door drugs in hun drankje niet meer dat ze seksueel misbruikt zijn.
De stad wil geen stappen zetten die misschien een verkeerd effect zouden hebben. Wel is er al langer een campagne rond seksueel grensoverschrijdend gedrag met studenten Geneeskunde. Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk: “Het is in de eerste plaats natuurlijk weerzinwekkend, totaal onaanvaardbaar voor de slachtoffers, maar inderdaad: dit is ook een klap in het gezicht van de vele horecamensen die hun job op een correcte manier uitoefenen. Meisjes, vrouwen moeten onbezorgd kunnen gaan waar ze willen, ook uitgaan waar ze willen.”
“Meisjes, vrouwen moeten onbezorgd kunnen gaan waar ze willen, ook uitgaan waar ze willen.”
De stad Kortrijk neemt zelf geen maatregelen in de uitgaansbuurt na de intussen 16 meldingen van vermoedelijk spiking bij jonge vrouwen. Daarbij doen daders ongemerkt drugs in je drankje. In Kortrijk gaat het om ketamine in shotjes en nadien misbruiken de daders de vrouwen. Na de zomer zouden voorlopig geen feiten meer gebeurd zijn. “We hebben de vraag gesteld aan politie of er extra bestuurlijke maatregelen moeten genomen worden, denk bijvoorbeeld aan het sluiten van cafés. Op dit ogenblik zegt de politie dat dit niet nodig is, na raadpleging van het parket. Omdat onder meer personen zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter, sommigen van hen hebben voorwaarden opgelegd gekregen. Voor de politie volstaat dat op dit ogenblik.”
“Waar is Angela?”
Eén van de verdachten is een café-uitbater. Hij was een jaar aan de slag, maar nog voor de zomer stopte hij. Vorige maand, toen de politie de vier verdachten oppakte, startte toevallig in Kortrijk een campagne rond seksueel misbruik. “Ze is opgezet door een studentenvereniging Geneeskunde, aan de Kulak. Ze bestaat erin dat we onder meer jonge mensen erop attent willen maken dat als ze zich bedreigd voelen, onveilig voelen, onder meer in horecazaken, dat ze dan kunnen vragen naar Angela. Angela betekent dat je iemand van het barpersoneel kunt aanspreken met ‘Waar is Angela?'. Dan weet het barpersoneel, er is een stappenplan met hen afgesproken, dat ze die persoon in veiligheid moeten brengen zonder daarover ophef te maken.
Ze zullen de affiches nu in nog meer cafés en ook in jeugdhuizen verspreiden.