Nieuws

Somers zet Staden onder ver­scherpt toe­zicht na audit naar bur­ge­mees­ter Van­der­jeugd: onder­zoek naar ver­dach­te vastgoeddeals”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Net als in Moorslede is ook in Staden het rapport van Audit Vlaanderen na het forensisch onderzoek in de bus gevallen. Daar kwam burgemeester Francesco Vanderjeugd in opspraak na het kopen en verkopen van vastgoed in z’n gemeente.

Er is ook hier sprake van voorkennis en belangenvermenging en het gemeentebestuur is onder verhoogd toezicht geplaatst. Burgemeester Francesco Vanderjeugd schreeuwt z’n onschuld uit.

Na negen maanden heeft Audit Vlaanderen z'n rapport eindelijk klaar. Mogelijke voorkennis en belangenvermenging van burgemeester Vanderjeugd bij het kopen en verkopen van vastgoed, is daarbij onderzocht. Francesco Vanderjeugd, burgemeester Staden: "Zij maken daar niet echt conclusies. Zij delen hun bevindingen met de raad en doen enkele aanbevelingen om in de toekomst verder te werken."

Op 27 oktober is het de gemeenteraad van Staden die in een besloten zitting als eerste de audit kan inkijken. Ondertussen is wel al uitgelekt dat de gemeente onder verhoogd toezicht wordt geplaatst. Er komt controle vanuit Vlaanderen op elke handeling van het bestuur. ”In eerste instantie is het zo dat er een deontologie is om met de informatie van Audit Vlaanderen vertrouwelijk om te gaan. Ik merk dat de raadsleden of wie dan ook de deontologie zelf schenden. Ze verwijten mij deontologische fouten te hebben gemaakt maar ze schenden zelf de deontologie door te lekken naar een journalist."

Hoge bomen vangen veel wind

De politieke spanning in Staden neemt dus duidelijk weer toe. Naast het rapport van Audit Vlaanderen is er ook nog het gerechtelijk onderzoek en daar heeft burgemeester Francesco Vanderjeugd het volste vertrouwen in. "Ik zou graag hebben dat er bewijzen op tafel worden gelegd dat ik iets fout heb gedaan. Daarom wacht ik het gerechtelijk onderzoek verder af. Dan zal blijken in de feiten dat er mij niets te verwijten valt." Maar in de politiek is de perceptie vaak belangrijker dan ‘de feiten’. Het verhoogd toezicht, klinkt dan ook minder fraai. "Men zegt altijd: ‘hoge bomen vangen veel wind’.

Ik ben bereid om met mijn kruin veel wind te vangen maar men moet niet tegen mijn stam zeiken. Ik sta recht in mijn schoenen, ik kan recht in de spiegel kijken. Ik blijf erbij, ik heb juridisch en deontologisch niets verkeerd gedaan. Ik zal dat blijven aanvechten . Als men het wil halen met de schijn en de perceptie dan is men bij mij aan het verkeerde adres. " Wanneer de uitspraak van het gerecht volgt, is nog onduidelijk. Wordt vervolgd.

Bekijk ook:

Belga