Nieuws

Sloop voor Brusk doet stof opwaai­en bij ouders van leer­lin­gen die er naar school gaan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge zorgt de sloop van het Sint-Andreasinstituut voor onrust bij de ouders over de gezondheid en veiligheid van hun kinderen. Een deel van de school moet wijken voor het nieuwe museum BRUSK. De kleuters en leerlingen van de eerste drie leerjaren zitten nog op de afbraak die voor heel wat stof zorgt.

Niet alleen het lawaai door de afbraakwerken zorgt voor overlast in de klaslokalen, ook stofwolken zorgen voor gealarmeerde ouders. De school is daarop naar de stad getrokken. "De concentraties aan het fijn stof worden opgevolgd, ook de componenten in het stof worden geanalyseerd. Er was een perceptie van onveiligheid, maar momenteel denk ik dat het in orde is", zegt Sophie Van Hulle, directeur van scholengroep Karel de Goede.

Geen asbest

De vrees was ook dat er mogelijk asbestdeeltjes met de sloop vrijkwamen. "In samenwerking met de school zijn een aantal punten bepaald waar we storten zouden doen. Er zijn stalen genomen en naar een labo gestuurd. Het labo heeft vastgesteld dat er geen enkel spoor van asbest is", zegt burgemeester Dirk De fauw.

Spelen in een tent

Er komt ook nog een nevelgordijn om het stof tegen te houden. En de speelplaats krijgt een tent. "De tent wordt geplaatst vlak tegen het gebouw zodat er geen stof op de speelplaats kan waaien", zegt de directeur.

Voor de 150 kinderen die nog school lopen op de oude site is het uitkijken naar 2023. Dan verhuist het Sint-Andreasinstituut naar de nieuwe campus in hartje Brugge enkele straten verder dan de huidige locatie.

 

 

Redactie