Nieuws

Slim detec­tie­sys­teem meet tem­pe­ra­tuur op fiets­pa­den om snel­ler te kun­nen strooien

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het agentschap Wegen en Verkeer installeerde op tien locaties in Vlaanderen extra apparatuur om vrieskou te meten en tijdig fietspaden te strooien. Bijvoorbeeld in het vrijliggend fietspad van de Expresweg in Wielsbeke en op de fietsbrug in Kortrijk.

Het gaat om vrijliggende fietspaden en fietsbruggen. Als het gaat vriezen, zijn de strooidiensten op pad om zout te strooien, zodat de wegen minder glad liggen. Om ook de fietspaden veiliger te maken, installeerde het agentschap Wegen en Verkeer op tien locaties in Vlaanderen extra apparatuur om vrieskou te meten en tijdig de fietspaden te strooien. 

"Technologie als deze geeft ons zeer waardevolle informatie."

Katrien Kiekens, winterdienst agentschap Wegen en Verkeer

"We weten dat er bijna 40 procent meer fietsers zijn in de winter. Het is heel belangrijk dat mensen zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen", zegt Katrien Kiekens van het agentschap Wegen en Verkeer.

Extra ijsgevoelig

In de paden zijn extra sensoren aangebracht en op de bruggen hangen infraroodcamera's. Het gaat om het vrijliggend fietspad van de Expresweg in Wielsbeke en de fietsbrug R36 in Kortrijk, waar er gisteren nog gestrooid is. "Technologie als deze geeft ons zeer waardevolle informatie. Die fietsbruggen zijn extra ijsgevoelig, daar zit geen fundering in zoals onder een fietspad. Die kunnen sneller afkoelen waardoor er sneller ijsvorming is."

Infraroodcamera fietsersbrug kortrijk

Fietsers die op de fietsbrug rijden, vinden het een goede zaak. "Ik gebruik zeker twee of drie keer per week deze brug om naar het zwembad te gaan en terug. Als het net 's nachts gesneeuwd of geijzeld heeft kan het inderdaad gevaarlijk zijn", zegt Luc. Ook Sis is voorzichtiger in de winter: "Dan fiets ik wat trager", vertelt hij.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Kate Baert