Slachtoffers misbruik in de Kerk: “Gerecht heeft gefaald”
Slachtoffers van misbruik binnen de Kerk reageren teleurgesteld, maar hadden het ook wat zien aankomen dat er geen proces meer zou volgen. Net zoals Gert Verstraete uit Poperinge. Hij verloor zijn broer die uit het leven stapte nadat hij seksueel misbruikt werd door een godsdienstleraar.
Gert verloor zijn broer 30 jaar geleden, toen die uit het leven stapte omdat hij het misbruik door een godsdienstleraar niet kon verwerken. De Katholiek Kerk heeft met een aantal slachtoffers of nabestaanden een financiële regeling getroffen.
En Gert sluit niet uit dat de Kerk een rol heeft gespeeld heeft bij de rechtsgang. "Daar ben ik heel zeker van. Ik denk: ons kent ons. Er zitten daar zeker mensen tussen die elkaar willen beschermen."
"Het is schrijnend te weten dat ze 15 jaar gewoon zeggen: 'Kijk, er komt geen rechtszaak.' Dat is toch onvoorstelbaar"
Maar slachtoffers van seksueel misbruik en nabestaanden hadden misschien niet verwacht dat Operatie Kelk met een sisser zou aflopen en al zeker niet na de televisiedocumentaire Godvergeten.
"Ik kan begrijpen dat sommige slachtoffers daar wel hun hoop op gesteld hadden en dat die ontgoocheling voor hen nu heel groot is," zegt Verstraete. "Maar ik heb er nooit 100% in geloofd. Ik ga gewoon blijven vechten voor gerechtigheid.
Gerechtigheid hebben we niet gekregen. Het woord zegt het zelf: gerecht. Dat heeft gefaald in mijn ogen.
Het dossier gaat nu dus de archiefkast in, maar is dit het definitieve einde van alles? "Het enige wat ik wel nog weet is dat de Belgische staat in gebreke gesteld geweest is door een groep slachtoffers. En daarop is het natuurlijk nog wachten."