Nieuws

Sint-Rita­kerk in Harel­be­ke voor­lo­pig beschermd

2015-10-29 00:00:00 - Sint-Ritakerk in Harelbeke voorlopig beschermd

Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de Sint-Ritakerk in Harelbeke ondertekend .

Deze modernistische kerk in beton werd opgetrokken tussen 1961 en 1968. De toonaangevend architect Léon Stynen en architect Paul De Meyer ontwierpen het gebouw in samenwerking met het studiebureau Setesco.

Modernistisch

De Sint-Ritakerk is één van de hoogtepunten van de architectuur uit de jaren 1960 en één van de meest uitzonderlijke modernistische kerkgebouwen in Vlaanderen. Het gebouw is opgetrokken in de vorm van een schuin afgeknotte piramide. Het interieur wordt getypeerd door schuin opgaande lijnen en een licht hellende vloeroppervlak. Met uitzondering van de houten biechtstoelen werden alle vaste kerkmeubelen uitgevoerd in gepolijst beton. Voorbeelden hiervan zijn het altaar, de doopvont, de lezenaar, het tabernakel en het orgel. Het ontwerp van Stynen wordt beschouwd als een hommage aan het brutalisme van zijn tijdgenoot Le Corbusier. Diens invloed blijkt onder meer uit de betonstructuur, de functionele planopbouw, de horizontale ritmering van gevels en meubilair, de sobere afwerking van het interieur en het glazen dakvlak.

In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen de negen maanden de definitieve bescherming.

(Foto www.wegreizen.nl)

Ben Storme