Nieuws

Sint-Gode­lie­ve­ab­dij in Brug­ge wordt nieuw leven ingeblazen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De 17e-eeuwse Sint-Godelieveabdij in hartje Brugge, gedurende 400 jaar een slotklooster en dus ontoegankelijk voor het publiek, krijgt een nieuwe toekomst.

Er is 12,2 miljoen euro voorzien om de kloostergebouwen en de bijhorende tuin en boomgaard te herwaarderen en nieuw leven in te blazen. De werken starten in de lente van volgend jaar en zouden in 2026 klaar moeten zijn.

Voor Toerisme Vlaanderen gaat het om een pilootproject voor de herwaardering van religieus erfgoed. "Het is niet de bedoeling om de tijd hier tot stilstand te laten komen, maar net om nieuwe activiteiten te ontwikkelen die in lijn liggen met de historische context, met de ziel van de plek", zegt CEO ad interim Peter De Wilde.

In de zomer van 2021 zwaaiden de poorten van het voormalige slotklooster al eens een maand open. Bijna 16.000 mensen, Bruggelingen maar ook buitenlandse toeristen en ondernemers, brachten toen een bezoek aan de site en een 5.000-tal gaven hun visie over hoe zij de toekomst van het erfgoed zagen. Met behulp van experten werden die verschillende standpunten geanalyseerd en in een nieuwe toekomstvisie gegoten. "Het hele proces dat we liepen met dit herwaarderingstraject past perfect binnen de 'Reizen naar Morgen'-filosofie van Toerisme Vlaanderen die overigens ook de hoeksteen vormt van het toeristisch beleid van Vlaams minister Zuhal Demir", aldus de topman van Toerisme Vlaanderen. "Het is een nieuwe filosofie waarbij toerisme meerwaarde genereert voor zowel bezoeker, bewoner en ondernemer. En dit altijd met absoluut respect voor de draagkracht van de plek."

Geen museum

Er was geen draagvlak om van de site een museum te maken. Dus werd er geopteerd om een nieuwe invulling te geven aan de traditionele functies die de zusters aan de abdij gaven. Samen met architectenbureaus B-architecten, B-juxta en hun partners werd een concreet stappenplan uitgewerkt. Zo bijvoorbeeld komt er in de voormalige abdijkeuken een demonstratiekeuken waar jonge chefs of bekende koks hun kunsten kunnen tonen. De ingrediënten komen bij voorkeur uit de moes- of kruidentuin van de abdij, die zal worden beheerd door een gemeenschap van buurtbewoners. De gerechten kunnen worden geproefd in de abdijrefter. De voormalige abdijkerk moet een creatie- en toonplek vormen voor culturele activiteiten. In de boomgaard komt er een collectief participerend kunstwerk, terwijl men in de eeuwenoude boerderij op de site ambachtelijke korteketenproducten zal kunnen kopen. Er staat ook een microbrouwerij opgesteld. De voormalige slaapplekken van de zusters zal men kunnen afhuren als werkplek, maar overnachten wordt niet toegestaan. Waar vroeger de peda was van de zusters, komen er kantoorruimtes.

Bekijk ook:

2023-02-24 00:00:00 - Sint-Godelieveabdij in Brugge wordt nieuw leven ingeblazen - gode1.jpeg
Belga