Nieuws

Schol: bedrijf maakt van die­ren­bloed drink­baar water

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het bedrijf Veos uit Zwevezele zuivert voortaan bloed van dieren tot drinkbaar water. Water zuiveren vinden ze belangrijk, zeker nu we steeds vaker lange periodes van droogte krijgen.

Het bedrijf, dat in meer dan 80 landen actief is, zuivert het dierenbloed tot het drinkbaar is. Niet alleen zetten ze er dan koffie mee in het bedrijf, met het water reinigen ze vooral ook productietanks en ze gebruiken het drinkwater ook voor verdunningsprocessen in de voedingsindustrie.

40% minder

Dagelijks haalt Veos 150.000 liter drinkbaar water uit het bloed, goed voor het verbruik van zo'n 1500 volwassenen. Op jaarbasis gebruikt het bedrijf zo tot 40 procent minder grondwater. Duurzaamheid is voor het bedrijf belangrijk en daarom is het ook op zoek naar alternatieven om eiwitten uit te halen.

"Een soort champignons, mycelium, gaan wij kweken. Dat zijn de wortels onder de champignon. We gaan ze in grote bassins laten groeien. Zo zullen we zonder grote voetafdruk eiwitten kweken."

Veos heeft ook buitenlandse vestigingen en is in meer dan 80 landen actief.  Het haalt ook eiwitten uit eieren en huiden die het ook aan cosmetica of in de bouw, aan beton, toevoegt.

2023-05-09 00:00:00 - Schol: bedrijf maakt van dierenbloed drinkbaar water - bloed4_0.jpg
Kate Baert