Nieuws

Romein­se en mid­del­eeuw­se spo­ren op werf Sijsele

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de terreinen van het toekomstig woonproject Stakendijke in Sijsele bij Damme zijn bij archeologisch onderzoek heel wat historische vondsten boven gekomen.

Archeologen van Ruben Willaert, Gate en Raakvlak vonden er onder meer een Romeins grafveld met zes grafmonumenten en een 70-tal brandrestengraven.   Een groot deel van die brandrestengraven zijn goed bewaard gebleven en daarin troffen de vorsers onder meer aardewerkpotten en een glazen flesje aan. Een voorlopige datering van het aardewerk geeft aan dat ze uit de periode tussen 170 en 230 na Christus komen.

Middeleeuwse kern

In delen van het opgravingsgebied ontdekten ze sporen van middeleeuwse grachten, waterputten en andere structuren. In 2010 al werd een deel van een Romeinse nederzetting gevonden onder het woonzorgcentrum De Stek.  De wetenschappers verwachten nu een ander deel uit de middeleeuwse kern te vinden. Op de site moeten straks nieuwe woningen verrijzen, 136 om precies te zijn. Het gaat om een mix van verkavelingen, koop- en sociale huurwoningen en appartementen.

De redactie