Nieuws
 | update 

Res­tan­ten van drie mid­del­eeuw­se wonin­gen ont­dekt in Atlan­ti­kwall Raversyde

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende zijn restanten van drie middeleeuwse woningen ontdekt. Archeologen vonden bij die opgravingen ook nog sporen van een grachtenstructuur, een ingerichte drinkpoel en dierengraven.

Tijdens archeologische opgravingen op het provinciedomein Atlantikwall Raversyde zijn resten aangetroffen van drie middeleeuwse woningen. Walraversyde was tot halfweg de vijftiende eeuw namelijk een bloeiend vissersdorp. "Wij vinden de gebouwen zelf eigenlijk niet terug, enkel resten van de muren, de funderingen...", legt archeoloog Floris Beke uit. 

"Je moet wel een getraind oog hebben om de restanten te zien, maar op het grondplan zal alles heel duidelijk worden."

Floris Beke, archeoloog

Bijleren over de inwoners

Dankzij de opgravingen leren de archeologen bij over de inwoners van het dorp die er in de middeleeuwen woonden. "Er zijn ook afvalputten gevonden met daarin etensresten, schaaldieren en schelpdieren. Daartussen zit ook gebroken keramiek. Dat is voor ons bijzonder interessant, want zo'n zaken kunnen ons vertellen hoe oud iets is."

Atlantikwall Raversyde 3

Vondsten tentoonstellen

De opgravingen worden dinsdag afgerond. Daarna wordt de site opnieuw dichtgemaakt om de bouwwerken voort te zetten. "Alles wordt verder gedocumenteerd. De archeologische vondsten, zoals munten en aardewerk, worden gewassen, meegenomen en verder onderzocht. We hopen de meest relevante vondsten te kunnen tentoonstellen in het museum", zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. 

Atlantikwall Raversyde 5
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Kate Baert
Celien Tanghe
Belga